Lugo belooft Paraguayanen een 'nieuw land'

Vrijdag werd de voormalige katholieke bisschop Fernando Lugo ingezworen als president van Paraguay. De nieuwe president beloofde het verarmde Latijns-Amerikaanse land, dat 61 jaar bestuurd werd door de rechtse Coloradopartij, “weer op te zullen bouwen”.
“We zullen een einde aan het elitaire en gesloten Paraguay, berucht om zijn corruptie. Vandaag is een nieuw land geboren, waar de autoriteiten onverbiddelijk zullen zijn tegen degenen die stelen van het volk”, zei een zichtbaar bewogen Lugo toen hij vrijdag een menigte van ongeveer 20.000 mensen op het plein voor het Congres toesprak.
Lugo is de opvolger van president Nicanor Duarte van de Nationale Republikeinse Associatie, beter bekend als de Coloradopartij. Die partij was ruim zestig jaar aan de macht in Paraguay. In die periode viel ook de dictatuur van generaal Alfredo Stroessner, waar in 1989 een einde aan kwam.
Lugo droeg bij zijn installatie geen pak en stropdas, maar een eenvoudig wit t-shirt gemaakt van traditioneel Paraguayaans katoen en zijn handelsmerk, een paar franciscaner sandalen. Daarmee onderstreepte hij het sobere imago dat naar eigen zijn regeertermijn van vijf jaar zal kenmerken.
Draagvlak
Uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau First Análisis y Estudios, bleek dat Lugo bij de aanvang van zijn regeertermijn de steun heeft van 93 procent van de bevolking. “We wachten al zo lang op verandering, we willen meer rechtvaardigheid”, zei Marcos Baroja, een op het plein aanwezige student.
“Ik zou willen onderwijs toegankelijk wordt voor iedereen, vooral voor de armen”, zei Juan Notario, die lesgeeft op een school in de noordelijke provincie San Pedro, een van de arme provincies in het land waar Lugo langer dan tien jaar werkte en die hem de bijnaam ‘bisschop van de armen’ opleverde.
Lugo is een aanhanger van de bevrijdingstheologie, een stroming in de Rooms-Katholieke Kerk die in de jaren zestig opkwam in Latijns-Amerika en die streefde naar sociale rechtvaardigheid.
Analisten zijn ook optimistisch over de toekomst. Roberto Paredes, auteur van het boek Adónde Va Paraguay (Waar gaat het naartoe met Paraguay), zegt dat Lugo de historisch gegroeide problemen van het land wil aanpakken. “Hij wil de nationale politiek democratiseren, de lokale industrie ontwikkelen en een einde maken aan het structureel oneerlijke landbouwsysteem.”
De president heeft zich tot nu toe ontpopt als iemand die in staat is sectoren te verenigingen en heeft volgens een Paredes “een enorm talent om te luisteren”. Dat droeg volgens hem bij aan de geslaagde samenstelling van de brede coalitie die hem aan de macht bracht, de Patriottische Alliantie voor Verandering (APC), die bestaat uit vertegenwoordigers van tien politieke partijen en ongeveer twintig sociale bewegingen.
Indianen
In zijn speech kondigde de 57-jarige oud-bisschop aan dat hij de inheemse bevolking wil helpen hun voorouderlijk land terug te krijgen. “Vanaf nu is dit land niet meer alleen heilig in hun cultuur, maar ook voor de wet. Geen enkele blanke die inheems land koopt of verkoopt, die indianen vervolgt of vernedert, zal nog de straffeloosheid genieten die in het verleden bestond. Misdaden tegen indianen zullen berecht worden” zei Lugo.
Volgens de laatste telling zijn er 87.000 indianen in Paraguay. Zij maken 1,6 procent van de bevolking van zes miljoen mensen uit. Vijfennegentig procent van de Paraguayanen is van gemengde afkomst. Veelal gaat het om nazaten van Spaanse immigranten. Vijfendertig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De inheemse bevolkingsgroepen zouden het armst zijn.
Lugo bevestigde vrijdag nogmaals zijn belofte om bestrijding van armoede tot topprioriteit te verheffen. Hij kondigde aan dat hij zich “persoonlijk” zal gaan bemoeien met het lot van de straatkinderen dat in de hoofdstad probeert te overleven. Hij zei er echter bij dat het aankondigen tijdschema voor de oplossing van het probleem “niet verstandig en verantwoord” is. “Ik weet niet hoeveel tijd ervoor nodig is om een antwoord te vinden op dit probleem. En ik weet ook niet of we de armoede volledig kunnen uitroeien. Maar ik wil dat u weet dat deze president zich persoonlijk betrokken voelt bij deze kinderen.”
Lugo zal zijn maandsalaris van 2700 euro storten in een sociaal fonds. Hij riep andere politici op zijn voorbeeld te volgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.