Links Europa wil ook gehoord worden over de crisis

Aan de vooravond van de EU-top over de financiële crisis organiseerde het Transnational Institute (TNI) woensdag een forum in Brussel waarop het linkse antwoorden op de crisis liet klinken.
Een van de sprekers op het forum was de Belgische priester-andersmondialist François Houtart, 81. Hij werd onlangs aangesteld -door collega-priester en collega-niet-dogmatisch marxist Miguel d’Escoto, huidig voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties- als een van de leden van een High-Level Task Force. Die groep moet de Verenigde Naties adviseren in verband met de financiële crisis. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz coördineert de werkgroep, die haar eerste consultatie hield eind oktober.

Regulering


Volgens Houtart kan men onmogelijk spreken van één crisis, maar is er een probleem op wereldniveau dat telkens nieuwe crisissen veroorzaakt, die telkens opgelost moeten worden door de overheden. “De eerste en meest voor de hand liggende crisis, is de financiële. Deze is niet enkel het resultaat van corrupte economische actoren en is zeker ook geen kwestie van brute pech. Bij elke crisis probeert de overheid een oplossing te bieden door middel van regulering.” Dat wil zeggen dat de overheid regels oplegt om de markt te organiseren en te normaliseren. “Het is duidelijk dat deze regulering geen oplossing biedt, want het probleem steekt telkens weer de kop op”, beweert Houtart. “Het hele systeem moet dus veranderd worden.”
Bovendien is de financiële crisis verbonden met de voedselcrisis, de energiecrisis en de milieuproblemen. “Door de liberalisering van de handel, verdwijnt de soevereiniteit van bepaalde voedselregio’s, en moeten producten massaal getransporteerd worden. Dat veroorzaakt niet alleen een sociale discriminatie, waardoor de armoede stijgt, maar is ook een complete verspilling van de schaarse fossiele brandstoffen die ons nog resten”, aldus Houtart. “De financiële crisis veroorzaakt dus mee de voedselcrisis, die op haar beurt energieproblemen doen ontstaan.”
Om daar een oplossing op te vinden, produceert men nu massaal biobrandstoffen. “Maar voor de productie van die biobrandstoffen worden miljoenen hectaren grond opgeëist door multinationals, waar de lokale producenten niet tegenop kunnen boksen.”

We moeten het ‘slechte’ kapitalisme gebruiken om tot alternatieve oplossingen te komen.
Green New Deal


Een andere spreker, Sven Giegold, economist en een van de stichtende leden van ATTAC Germany, formuleert een begin van oplossing. “De Eurozone functioneert momenteel niet als een echt economisch structureel geheel. Dat kan je zien aan de leningen die de afzonderlijke staten uitgeven. Elke overheid bepaalt zelf haar rentevoeten, waardoor er grote verschillen ontstaan tussen de verschillende landen. Terwijl de Eurozone een symbiotisch geheel zou moeten vormen”, legt Giegold uit. “Een Green New Deal, dat is de oplossing.”
Die Green New Deal bestaat uit drie onderdelen, onder andere een geldreserve die onafhankelijk is van de landen, en dus beheerd wordt door de Europese Unie binnen een systeem van ‘potje breek, potje betaal’. “Wie slecht speculeert, moet zelf opdraaien voor de kosten, in plaats van de overheid ervoor te laten opdraaien.”
Volgens Giegold is zo’n Green New Deal de beste manier om het ‘slechte’ kapitalisme te gebruiken om veranderingen aan te brengen. “Het is immers onmogelijk om op korte termijn het kapitalisme omver te werpen, terwijl we wel op korte termijn alternatieven moeten bieden om alle economische, sociale en milieuproblemen op te lossen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.