Legale migranten solidair met illegale

Mensen zonder papieren legaliseren is een klap in het gezicht van migranten die legaal het land binnenkwamen. Dat beweren tegenstanders van een legaliseringwetsvoorstel waarover de Amerikaanse senaat zich momenteel buigt. Een opiniepeiling onder legale migranten veegt dat argument van tafel.

De komende twee weken debatteert de Amerikaanse senaat over een wetsvoorstel dat mensen zonder papieren legaliseert als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals met terugwerkende kracht belastingen betalen en Engels leren. Ook zouden jaarlijks tot 400.000 migranten legaal het land binnen mogen als tijdelijke gastarbeiders. Uiteindelijk zouden ze na zes jaar het Amerikaanse burgerschap kunnen verdienen. De VS tellen momenteel naar schatting 12 miljoen mensen zonder papieren.

Als de senaat het voorstel van twee Republikeinse senatoren goedkeurt, moet het verzoend worden met een wet die de kamer onder Republikeinse druk in december goedkeurde en die de migratieregels juist extreem aanscherpte. Om te protesteren tegen dat wetsvoorstel gingen in grote steden in het hele land tienduizenden Latinos - de belangrijkste migrantenpopulatie in de VS - de straat op. De Republikeinen zijn verdeeld in een vleugel die aan zakenbelangen denkt en de stroom goedkope arbeidskrachten niet wil zien opdrogen, en een vleugel die inspeelt op het groeiend aantal Amerikanen dat migratie als een ernstig probleem beschouwt. Bush zelf is tegen het wetsvoorstel van de Kamer.

Niet alleen mensen zonder papieren, maar ook legale migranten zijn tegen aanscherping van de regels. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder een representatief staal van 800 van de 26 miljoen Amerikaanse inwoners die met succes de immigratieprocedure doorliepen. 55 procent van de ondervraagden komt uit Latijns-Amerika, 30 procent uit Azië en de rest uit Afrika en Europa.

De migranten scharen zich achter het wetsvoorstel van de senaat en verzetten zich tegen de belangrijkste onderdelen van het wetsvoorstel van de Kamer. Bijna driekwart is tegen arrestatie en vervolging van illegale migranten of het weigeren van een identiteitskaart aan hun in de VS geboren kinderen. 69 procent verzet zich tegen gedwongen terugzending van illegalen naar hun land van herkomst. Tweederde is tegen de bouw van een muur langs de grens met Mexico.

Uit de peiling kwam ook naar voren dat de migrantengemeenschap gealarmeerd is door de toon en de inhoud van het migratiedebat, zegt Sergio Bendixen, het hoofd van Bendixen & Associates, het bureau dat de peiling uitvoerde in opdracht van New America Media, een vereniging van meer dan 700 etnische kranten en audiovisuele media in de VS. Het gevoel is het meest uitgesproken onder de Latino’s: meer dan driekwart zegt dat de negatieve gevoelens tegenover migranten in de VS toenemen. Meer dan de helft van alle ondervraagde migranten zegt dat die gevoelens rechtstreeks henzelf of iemand uit hun familie hebben getroffen.

Op de vraag wie momenteel goed omgaat met migratiethema’s, noemt slechts 22 procent van de ondervraagden de Republikeinse Partij, 32 procent president Bush. De Democraten doen het slechts iets beter, met 38 procent. Tijdens zijn herverkiezing in 2004 slaagde Bush erin zo’n 40 procent van de Latino-stemmen achter zijn naam te krijgen - een ongezien record voor een Republikein. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.