Laptops en mobieltjes verbruiken straks driemaal zoveel energie

Doordat steeds meer mensen computers, mobieltjes en tv’s kopen, dreigt het wereldwijde energieverbruik van elektronische toestellen tegen 2030 te verdrievoudigen. Het Internationaal Energie Agentschap (IAE) roept de regeringen dringend op hiertegen maatregelen te nemen.
Laptops, smartphones, mp3-spelers, digitale televisie… : steeds meer mensen halen steeds meer elektronische toestellen in huis, ook in ontwikkelingslanden.

Het Internationaal Energie Agentschap, een intergouvernementele organisatie met zetel in Parijs, berekende dat het aantal mensen met een personal computer nog dit jaar de kaap van 1 miljard zal ronden. Nu al zijn er 2 miljard televisietoestellen in gebruik. En meer dan de helft van de wereldbevolking maakt gebruik van mobiele telefonie.

Een zorgwekkende evolutie, vindt het IAE. “Ondanks verbeteringen in de efficiëntie van elektronische toestellen, zullen deze besparingen wellicht overschaduwd worden door de stijgende vraag naar technologie in OESO- en niet OESO-landen”, zegt IAE-directeur Nobuo Tanaka.

Nu zijn al die elektronische toestellen reeds goed voor 15 procent van het huishoudelijke energieverbruik en hun aandeel groeit snel. Als er niets verandert, dan zal het verbruik van al die elektronica tegen 2022 verdubbelen en tegen 2030 zelfs verdrievoudigen tot 1700 terawattuur, dat is evenveel als het huishoudelijke elektriciteitsverbruik van Japan en de VS samen.

De IAE vraagt dat de regeringen fabrikanten aanzetten tot de productie van zuiniger toestellen. “Veel mobiele apparaten zijn nu al veel energie-efficiënter dan apparaten die op het gewone elektriciteitsnet zijn aangesloten”, zegt Tanaka. “Door bij een mobiel apparaat een langere levensduur van de batterij als verkoopsargument te hanteren, benadrukken fabrikanten dat ze producten ontwerpen die zeer weinig elektriciteit verbruiken. Dat voorbeeld toont wat mogelijk is.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.