Landen rond Sahara verenigen zich tegen Al Qaeda

Vier landen rond de Sahara slaan de handen ineen in de strijd tegen het oprukkende Al Qaeda. Er komt een gemeenschappelijk militair hoofdkwartier in het zuiden van Algerije.

De aankondiging komt ongeveer een maand na een ontmoeting van topfiguren uit de regeringen van Algerije, Mali, Mauritanië en Niger. De landen zullen voortaan de strijd coördineren tegen “Al Qaeda in de islamitische Maghreb”, dat aan een opmars bezig is in het noorden van Afrika. De landen willen vermijden dat de Maghreb een thuishaven voor terroristen dreigt te worden zoals Jemen of Somalië.
Het hoofdkwartier komt in Tamanrasset, zo’n tweeduizend kilometer ten zuiden van Algiers. Het is nog onduidelijk welke bevoegdheden het commando precies zal hebben, maar volgens een Nigerese bron zal er informatie uitgewisseld worden en zullen er gemeenschappelijke operaties uitgevoerd worden. Dat is belangrijk, want leden van Al Qaeda ontsnappen vaak aan vervolging door van het ene land naar het andere te vluchten. Bovendien bleek de behoefte aan coördinatie vorige maand nog, toen legerpatrouilles van Algerije en Mali slaags raakten omdat ze elkaar voor terroristen aanzagen.
Analisten zijn sceptisch over de slaagkansen van de strijd tegen Al Qaeda in de regio. Volgens Mohamed ben-Madani, journalist van de Britse krant Maghreb Review, is het moeilijk om de regio onder controle te houden omdat Al Qaeda en de Toeareg hun basissen in de regio stevig in handen hebben. Ze zijn geïnfiltreerd in de veiligheidsdiensten in alle landen en de overheid kan weinig doen om ze onder controle te houden”, zei de journalist tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.