Kyoto-landen willen VS mee in het bad trekken

De 188 landen die in december in Argentinië bijeenkomen voor een nieuwe klimaatconferentie, zullen hun uiterste best doen om de Verenigde Staten het protocol van Kyoto te doen ratificeren. Desnoods moet het verdrag ‘op maat’ gemaakt worden van de VS, zei Raúl Estrada Oyuela, directeur van de afdeling Milieuzaken van het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week.
In het protocol dat in 1997 werd gestemd in het Japanse Kyoto, zijn afspraken gemaakt over de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Een van de belangrijkste doelen van de bijeenkomst in december is om de VS, het land dat de meeste broeikasgassen uitstoot, weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, aldus Joke Waller-Hunter afgelopen week tijdens een bezoek aan Buenos Aires. Waller-Hunter is uitvoerend secretaris van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering,

Veel landen hebben de doelstellingen in het protocol van Kyoto al geaccepteerd. Het verdrag kan echter pas in werking treden als het geratificeerd is door landen die samen goed zijn voor tenminste 55 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Nu halen de landen die al geratificeerd hadden, samen nog maar ongeveer 45 procent. Ratificatie door de Verenigde Staten zou het percentage naar 80 procent laten stijgen. Als alleen Rusland ratificeert, wordt dat 61 procent.

De industrielanden die het verdrag ratificeerden, streven naar een collectieve reductie van de uitstoot tot 5 procent onder het niveau van 1990. Die reductie zou tussen 2008 en 2012 een feit moeten zijn.

De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor 25 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het land trok zich in 2001 terug uit het Protocol. Daarna richtten alle ogen zich op Rusland. Moskou stelde de ratificatie echter keer op keer uit. Momenteel loopt een onderzoek naar de effecten die ratificatie zou hebben op de groei van de Russische economie. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat zijn land procedures in gang heeft gezet om tot ratificatie te komen, maar hoe lang het zal duren voordat het besluit valt, is onbekend.

Zelfs al zou Rusland het Protocol ratificeren, dan komt daarmee nog geen einde aan de problemen die een klimaatverandering met zich meebrengt, zei Waller-Hunter. Wil het protocol effectief zijn, dan moeten alle partijen bereid zijn serieus mee te denken. Ook de landen die het verdrag niet willen ratificeren en de landen die het meest onder te lijden hebben onder de klimaatverandering, de ontwikkelingslanden, aldus Waller-Hunter.

Tijdens de tiende Conferentie van de Partijen bij het Klimaatverdrag (COP10) die in december wordt gehouden, komen tussen 2.000 en 5.000 afgevaardigden van regeringen, niet-gouvernementele organisaties, universiteiten en het bedrijfsleven bijeen. Argentinië was in 1994 ook gastland voor een dergelijke klimaatconferentie. Raúl Estrada Oyuela zegt er geen moeite mee te hebben het verdrag aan te passen aan de wensen van de Verenigde Staten. Destijds stemden Amerikanen in met het verdrag, maar de regering-Bush liet in 2001 weten geen heil meer te zien in de plannen.

Estrada Oyuela vindt het noodzakelijk om de Verenigde Staten weer bij het proces te betrekken. Om dat te bereiken, moet het verdrag desnoods ‘op maat’ gemaakt worden. Als een land dat zo’n groot aandeel heeft in de uitstoot van broeikasgassen niet meedoet, dan wordt het erg moeilijk om onze doelen te halen, aldus Estrada Oyuela. Voorstellen om de Verenigde Staten over de streep te trekken, zijn volgens hem in de maak. Ze zullen tijdens de conferentie in december besproken worden. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.