Koffie helpt tegen ontbossing in Oeganda (*)

De bloeiende landbouw in het zuiden van Oeganda lijkt een oplossing te bieden voor de ontbossing die het milieu in andere delen van het land aftakelt. Een Oegandees bedrijf dat briketten maakt van koffiepulp en ander oogstafval, kan de vraag niet bijbenen. De nieuwe brandstof is handiger en veel minder vervuilend dan houtskool of brandhout.
Kampala Jellitone Suppliers (KJS), een bedrijf dat onder meer koffie verwerkt, experimenteerde met de briketten om een alternatief te vinden voor het dure LPG dat het bedrijf vroeger gebruikte om koffiebonen te roosteren. De milieuvriendelijke brandstof bleek zo handig dat het bedrijf een gat in de markt zag.
Nu verkoopt KJS 130 ton briketten per maand, samen met speciale fornuizen die de briketten efficiënter en met minder rook verbranden. Voorlopig zijn het scholen, universiteiten en ziekenhuizen in Oeganda die de nieuwe brandstof gebruiken, samen met vijf fabrieken.
Intussen kan ook al een handvol individuele klanten de briketten uitproberen. Waarschijnlijk zullen die even enthousiast reageren als de professionele koks in de instellingen die er nu al mee werken. Met de briketten kan je veel sneller een goed vuur maken, en er komt ook veel minder rook vrij.

Dubbele winst


Voor het milieu betekenen de briketten dubbele winst. De brandstof vervangt het brandhout of de houtskool die veel Oegandezen gebruiken om te koken of zich te verwarmen, en vermindert daardoor de rampzalige ontbossing in het land. Tegelijk vaart het klimaat er wel bij. Elke ton briketten spaart ongeveer 14 ton CO2 uit in vergelijking met houtskool, en 1,6 ton CO2 in vergelijking met brandhout. Naast koffiepulp gaan er vooral zaagmeel, pindadoppen en oogstafval van rijst in de briketten van KJS. Het grootste deel van dat afval wordt nu nog gewoon verbrand in Oeganda, zonder dat de energie die daarbij vrijkomt, gebruikt wordt.
KJS kan 2000 ton briketten per jaar maken, maar verhuist binnenkort naar een nieuw gebouw waar de productie verder kan worden opgedreven. De onderneming hoopt zijn omzet van briketten en fornuizen binnen de twee jaar te verdubbelen en ook buiten Oeganda kopers te vinden. Die kans is groter geworden sinds KJS vorige week samen met enkele andere innovatieve bedrijven uit ontwikkelingslanden de prestigieuze Ashdenprijs in de wacht sleepte. Het Oegandese bedrijf kreeg de speciale prijs ter voorkoming van ontbossing.
(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.