Kinshasa blijft onrustig

In de Congolese hoofdstad Kinshasa is het centrum van de stad opnieuw ingenomen door Congolese regeringstroepen. De VN-vredesmacht Monuc zegt dat het Congolese leger terrein wint en dat almaar meer aanhangers van de vroegere vice-president Jean-Pierre Bemba zich overgeven.
  • AP Photo/John Bompeng VN-veiligheidstroepen patrouilleren in de straten van Kinshasa AP Photo/John Bompeng
Voor de tweede dag op rij werd er in Kinshasa gevochten tussen aanhangers van Bemba en Congolese regeringssoldaten. Na een rustige nacht, weerklonken vanaf zes uur Belgische tijd opnieuw schoten in de stad. Er zijn verscheidene doden gevallen, waaronder één vrouw en haar kind, meldt de Congolese Radio Okapi.
De Congolese regering vaardigde een aanhoudingsbevel tegen Bemba uit wegens hoogverraad . De Congolese autoriteiten willen dat hij genoegen neemt met twaalf politieagenten als beveiliging, maar Bemba wil de 20.000 militairen die zijn militie vormen niet opgeven. Volgens de gouverneur van Kinshasa contoleert het regeringsleger de twee residenties van Bemba in Gombe.
De vroegere vice-president is ondertussen naar de Zuid-Afrikaanse ambassade in Kinshasa gevlucht. In een interview met Radio 1 zei Bemba zich niet veilig te voelen. ‘Het leger wil de oppositie weg, er zijn al vier pogingen geweest om mij te vermoorden’, zei Bemba.
De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben ondertussen opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

‘Veiligheid Belgen niet bedreigd’


Ondanks de onrust in Kinshasa wordt de veiligheid van onze landgenoten in de stad niet bedreigd. Dat zei premier Guy Verhofstadt (Open vld) vanmorgen na afloop van het Belgische kernkabinet over Congo. De Belgen wordt wel ‘ten stelligste aangeraden thuis te blijven en zich niet te verplaatsen tot de situatie volledig is gekalmeerd.’
In de Belgische school van Francis Jonniaux in Kinshasa zitten er nog steeds zo’n 600 mensen vast. ‘We hadden gehoopt vandaag te kunnen evacueren, maar dat is voorlopig uitgesloten’,  zei Verhofstadt nog. Het gaat voornamelijk om leerlingen en leerkrachten, maar ook om familieleden die de kinderen kwamen afhalen na schooltijd. Iets minder dan de helft van hen zijn Belgen. Ze worden beschermd en bevoorraad door de VN-blauwhelmen.

Callcenter


Naar aanleiding van de schietpartijen in Kinshasa werd er een callcenter geopend voor alle vragen in verband met de toestand van de Belgen in Congo. Het nummer van deze centrale is: 02/501.40.01 (tot nader order dag en nacht geopend).
SN Brussels Airlines schrapt voorlopig al haar vluchten naar Kinshasa. Het vliegtuig dat daar gisteravond had moeten landen, keert met alle 130 passagiers terug naar Zaventem. De infrastructuur van de luchtvaartmaatschappij in Kinshasa liep zware schade op. ‘De gebouwen van Brussels Airlines in de stad lagen gisteren onder vuur en werden zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant beschadigd’, zegt Geert Sciot van SN Brussel Airlines. ‘Ook de voertuigen en het andere materiaal liepen averij op.’ De luchtvaartmaatschappij heeft achttien personeelsleden in Kinshasa, maar die bleven ongedeerd. Ze wachten in een hotel op hun evacuatie.
(geraadpleegde bronnen: vrtnieuws, CongoForum, Radio Okapi, BBCnews)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.