Kinderen kunnen niet profiteren van programma met aidsremmers

Behoorlijk wat Nigerianen profiteren intussen van het programma met aidsremmers dat de overheid vorig jaar heeft opgestart. Maar voor honderdduizenden kinderen die bedreigd worden door de ziekte is er nog steeds geen betaalbare behandeling.



Het aidsprogramma van de Nigeriaanse overheid bereikt nu 10.000 volwassenen. Zij kunnen hun gamma aidsmedicijnen kopen tegen de zwaar gesubsidieerde prijs van 1.000 Naira (7 euro) per maand. Een niet-gesubsidieerde behandeling kost 50.000 Naira (ongeveer 350 euro).

President Olusegun Obasanjo is trots op die verwezenlijking. Nigeria is volgens hem het eerste land in Afrika dat gesubsidieerde geneesmiddelen aanbiedt, hoewel bedrijven in Zuid-Afrika bijvoorbeeld dat al langer doen. We zijn het gevecht met aids aangegaan, terwijl andere landen nog discussiëren of aids al dan niet bestaat, zei Obasanjo tijdens een televisietoespraak afgelopen zondag.

In feite heeft nog maar een fractie van de bevolking toegang tot aidsremmers. Meer dan drie miljoen volwassenen leven volgens de overheidsstatistieken met hiv of aids. De 800.000 kinderen die besmet zijn met hiv, kunnen nog steeds niet rekenen op een betaalbare behandeling. Babatunde Oshotimehin, de voorzitter van het National Actiecomité tegen Aids (NACA) kondigde begin dit jaar aan dat de regering snel zou beginnen met de toediening van anti-retrovirale cocktails bij 5.000 kinderen. Maar het programma is nog steeds niet opgestart.

Besmette kinderen hebben even veel recht op leven als de volwassenen die nu kunnen genieten van het geneesmiddelenprogramma, zegt Oba Oladapo, de voorzitter van de Positive Life Association. Het is één van de ngo’s die het gebrek aan medische en sociale voorzieningen voor jonge aidspatiëntjes en aidswezen aanklaagt.

De meeste besmette kinderen hebben de hiv-infectie opgelopen voor, tijdens of kort na hun geboorte. Volgens de statistieken worden er elke dag 17.123 vrouwen zwanger in Nigeria. Gemiddeld zijn zo’n 1000 daarvan besmet met het virus. Een aanzienlijk deel van hen geeft de ziekte door aan hun kind. Elke dag zien er in Nigeria op die manier enkele honderden aidsbaby’s het levenslicht.

Onderzoek toont aan dat er een kans van 40 procent is dat een moeder de ziekte doorgeeft aan haar kind. Een vierde van de baby’s raakt geïnfecteerd tijdens of voor de geboorte en 15 procent wordt besmet door borstvoeding. Het risico op besmetting kan gevoelig teruggebracht worden als de moeder tijdens en na de zwangerschap medicatie krijgt die de transmissie van moeder naar kind afremt.

Het eerst geval van aids in Nigeria werd in 1986 opgetekend. Sindsdien zijn er 850.000 mensen bezweken aan de gevolgen van de ziekte. In Afrika zijn Oeganda en Senegal erin geslaagd het aantal besmettingen terug te dringen. Als andere landen dergelijke resultaten kunnen bereiken, dan kan Nigeria dat ook, zegt Obasanjo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.