Khatami wil weer president worden

De Iraanse oud-president Mohammed Khatami heeft zijn deelname aan de Iraanse presidentsverkiezingen verkondigd. Hij zal het op 12 juni opnemen tegen huidig president Mahmoud Ahmadinejad.
Sjiitische geestelijke leider Khatami was president van Iran van 1997 tot 2005. De 65-jarige politicus staat bekend als de meest hervormingsgezinde en meest gematigde president sinds het begin van de islamitische revolutie in 1979. Tijdens zijn regeerperiode pleitte hij voor zowel economische als sociale hervormingen. Dit bracht hem meermaals in conflict met conservatieve geestelijke leiders.

Kritiek


De conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad wordt beschuldigd van het isoleren van het land door het slechte bestuur van de Iraanse economie, de slechte relaties met het Westen en het steunen van militaire groepen als Hamas en Hezbollah.
Indien Khatami opnieuw tot president van Iran wordt verkozen dan zouden volgens VS-president Barack Obama de relaties tussen Iran en de Verenigde Staten weer een goed verloop kennen. Dit betekent wel dat Iran zijn -veronderstelde- kernwapenproject vaarwel moet zeggen. Op zijn beurt zegt Iran dat het enkel en alleen kernenergie wil ontwikkelen voor vredesdoeleinden, maar het land wordt door het Westen nog steeds verdacht aan kernwapens te werken, dat bleek afgelopen weekend nogmaals tijdens een druk bijgewoonde vbeiligheidsconferentie in Munchen.

De verschillen tussen Khatami en Ahmadinejad zijn veel groter dan die tussen Obama en McCain.
Mondiaal belang


“De verschillen tussen Khatami en Ahmadinejad zijn veel groter dan die tussen Obama en McCain,” zegt Mustafa Tajzad, een voormalige minister uit de Iraanse regering. “De resultaten van de Iraanse verkiezingen zullen voor heel de wereld betekenis hebben.”
Onofficiële enquêtes wezen uit dat Khatami de huidige president Ahmadinejad zou kunnen verslaan met een twee-tegen-één marge, maar een uitzonderlijke opkomst kan daar nog steeds verandering in brengen.
Analysten en diplomatici blijven sceptisch over het feit dat Kathami de verkiezingen van Ahmadinejad zou winnen. Ayatollah Ali Khameini, ‘s lands hoogste leider, neemt nog steeds alle belangrijke beslissingen. Hij is voorstander van een conservatief islamisme, dat slechts zelden hervormingen toestaat.
Iraanse presidenten worden om de vier jaar verkozen en een president kan twee ambtstermijnen bekleden. Na een paar jaar mogen ze weer deelnemen aan de verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.