Keystone XL slecht nieuws voor bedreigde diersoorten

Dat de voorgestelde Keystone XL-pijpleiding geen goed nieuws is voor het milieu, is duidelijk. Maar nu blijkt dat de aanleg van de pijpleiding dwars doorheen de VS niet alleen een zware tol zal eisen van het klimaat, maar ook van een aantal diersoorten die nu al bedreigd zijn.

  • CC g.hetzel Het traject van de Keystone XL-pijpleiding volgt nagenoeg de hele migratieroute van de trompetkraanvogel. CC g.hetzel

De controversiële pijpleiding moet olie uit de bijzonder vervuilende Canadese teerzanden helemaal naar Florida vervoeren, en doorkruist daarbij het hele land. Tegenstanders wijzen ook op de miljarden tonnen CO2 die in de teerzanden liggen opgeslagen en spreken van een heuse klimaat-tijdbom. Bovendien raakte al bekend dat de jaarlijkse lekken op in totaal 128.000 liter olie worden geschat.

Een nieuw rapport van het Center for Biological Diversity belicht een tot nog toe ongekend facet van het project: de impact op bedreigde diersoorten in de VS. Uit het rapport blijkt dat minstens twaalf diersoorten bedreigd worden door de aanleg van de pijpleiding, en sommige soorten zelfs helemaal kunnen uitsterven.

Traject

Een van die soorten is de trompetkraanvogel, waarvan er nog maar een driehonderd in het wild leven. De vogels vliegen elke lente van Texas naar Canada en doorkruisen daarbij Oklahoma, Kansas, Nebraska South-Dakota en Montana – nagenoeg hetzelfde traject van Keystone XL. Met name in Nebraska “volgt de Keystone XL bijna volledig de migratieroute die door 90 procent van de trompetkraanvogels gebruikt wordt”, stelt het rapport.

Andere diersoorten die gevaar lopen zijn de zwartvoetbunzing, de noordelijke kitvos, en een aantal vogel-, insecten en bloemensoorten.

Volgens het Center for Biological Diversity worden de soorten vooral bedreigd door olielekken, met name vogels en vissen. De vogels krijgen bovendien te maken met de meer dan 600 kilometer aan elektriciteitsleidingen die nog gebouwd moeten worden.

De werf, duizenden hectare groot, verstoort de lokale ecosystemen grondig, besluit de studie, en is vooral slecht nieuws voor de vossen. De werken zullen “het gebruik van zware machines vergen die de grond samendrukken, water winnen uit gevoelige waterlopen, de lucht vervuilen en een belangrijke geluidsvervuiling met zich meebrengen”, schrijven de auteurs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.