Kerken en moskeeën strijden samen tegen malaria

In de Democratische Republiek Congo hebben verschillende religieuze groeperingen zich met elkaar verbonden in de strijd tegen malaria. Om de ziekte die het Afrikaanse land jaar in jaar uit teistert nu eindelijk een halt toe te roepen, werd tijdens Wereldmalariadag (25 april) een nieuw project gelanceerd.
Coresa, de Coalitie van Religieuze Organisaties voor Gezondheid, is een samenwerkingsverband van acht verschillende hulporganisaties met een religieuze grondslag. Coresa heeft zich ten doel gesteld om ruim 50 miljoen euro aan fondsen te werven voor de aanschaf en distributie van muskietennetten voor de arme Congolese bevolking.

Interreligieus


Het project is in eerste instantie een initiatief van twee Congolese kerkgenootschappen en richt zich op alle Congolezen. Er wordt daarbij niet gekeken naar de religieuze achtergrond van de hulpbehoevenden.
Kerken en moskeeën in Azië en Amerika maken deel uit van Coresa om het benodigde geld in te zamelen, terwijl de geloofsgroeperingen in Congo zelf verantwoordelijk zijn voor onderwijs over malaria en voor de verspreiding van de netten. Daarnaast is het de taak van de vrijwilligers van Coresa om er voor te zorgen dat de netten goed gebruikt worden. “Anders worden de netten misschien wel gebruikt om mee te vissen”, legt een medewerker uit.
Augustine Ilunga, de Congolese minister voor Gezondheid is erg blij met Coresa. “Alle hulp is welkom. Het aantal malariagevallen in ons land is nog steeds zeer hoog. Het feit dat het hier gaat om een initiatief van religieuze groeperingen, geeft het project een grote kans van slagen, omdat zij over uitgebreide landelijke netwerken beschikken. Hiermee kan de noodzakelijke hulp wellicht een zo groot mogelijk deel van de bevolking bereiken.” Zeventig procent van de Congolese bevolking is religieus.

Problemen zijn groot


Waar in landen als Eritrea en Oeganda de ziekte grotendeels onder controle gebracht is, zijn de problemen in Congo nog groot. Hoewel het land ondersteuning ontvangt van het Wereldfonds voor de bestrijding van HIV/Aids, tuberculose en malaria, biedt het land nog geen gratis behandeling aan kinderen onder de vijf jaar. In andere landen die door het Wereldfonds worden ondersteund is dat wel zo. Gratis verspreiding van netten en medicijnen blijven meestal beperkt tot het Congolese platteland. In stedelijke gebieden moet de bevolking een eigen bijdrage betalen. Veel Congolezen verdienen echter te weinig en hebben daardoor geen toegang tot de noodzakelijke behandeling.
Volgens het hoofd van Coresa is het doel van het samenwerkingsverband om alle Congolezen te bereiken en elk Congolees gezin in de toekomst van tenminste drie muskietennetten te voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.