Kerk waarschuwt voor antiterrorismewetten

De Afrikaanse Kerk maakt zich zorgen over de antiterrorismewetten die Oost-Afrikaanse landen onder druk van de VS invoeren. In Uganda en Tanzania zijn al dergelijke wetten gestemd, onder luid protest van mensenrechtenorganisaties. In Kenia moet een vorig jaar in april ingediend wetsvoorstel nog goedgekeurd worden door het parlement. In kerkelijke middens wordt gewaarschuwd dat de betrokken regeringen onder het mom van de strijd tegen het terrorisme de rechten van hun burgers inperken.



Die kritiek klonk het afgelopen weekend luid op een mensenrechtenvergadering van de All Africa Conference of Churches (AACC) en de Wereldraad van Kerken (WCC) in Kenia. Volgens veel sprekers geven de antiterrorismewetten de politie te veel macht; de militarisering van de samenleving maakt dat probleem nog erger. Voor de democratie en het respect voor de rechten van de burgers is dat funest.

De Afrikaanse kerken willen nadenken over alternatieve manieren om het gevaar van het terrorisme te bezweren. Volgens Clement John van de Wereldraad van Kerken is dat een grote uitdaging voor de Kerk.

Kenia was de juiste plaats om het thema aan te snijden. Het debat over de vorig jaar ingediende Suppression of Terrorism Bill gaat naar een hoogtepunt. Deze week bekijken 43 mensenrechtenorganisaties in Nairobi hoe ze kunnen mobiliseren tegen het wetsvoorstel. Volgens Kange’the Mungai van Release Political Prisoners kunnen sommige passages in de wet misbruikt worden tegen dissidenten. De wet geeft de politie meer mogelijkheden verdachten vast te houden zonder enig contact met de buitenwereld, en laat toe gearresteerde buitenlanders uit te wijzen zonder dat daarbij de normale procedures worden gevolgd.

Volgens de Keniaanse regering is er nog een inbreng van de civiele samenleving mogelijk in de uiteindelijke tekst van de wet; ze verwelkomt de bijdrage die de mensenrechtenorganisaties nu leveren.

De wet werd Kenia door de strot geramd door Amerika, stelt Njeru Gathangu van de organisatie Citizens for Justice. De Verenigde Staten hebben vorig jaar 100 miljoen dollar ter beschikking gesteld voor initiatieven tegen het terrorisme in Oost-Afrika. Het leeuwendeel daarvan zal naar Kenia gaan, zegt het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1998 kwamen bij aanslagen tegen de Amerikaanse ambassade in Nairobi en Dar es Salaam meer dan 250 mensen om. In 2002 eiste een zelfmoordaanslag tegen een hotel in Mombassa nog eens 16 mensen.

Ook in Nigeria, Zuid-Afrika en Ghana hebben mensenrechtenorganisaties geprotesteerd tegen verregaande bepalingen in antiterrorismewetten. Die zouden afbreuk doen aan grondwettelijk gewaarborgde rechten


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.