Keniaanse stroomproducent schroeft waterkracht fors terug

Door de opmars van geothermische energie kan Kenia zijn afhankelijkheid van waterkracht flink terugschroeven. Dat moet het land minder kwetsbaar maken voor droogte.

Kenya Electricity Generating Company, de grootste stroomproducent van het land, haalt nu 60 procent van zijn elektriciteit uit waterkrachtcentrales. Over twee jaar moet dat al tot 45 procent dalen, zegt het bedrijf.

In de plaats daarvan komt geothermische energie, energie die uit de warmte in de aardkorst wordt gehaald. In 2014 gaat de geothermische centrale Olkaria IV, in de buurt van hoofdstad Nairobi, 280 megawatt leveren. Tegelijk wordt Olkaria I uitgebreid.

Door minder afhankelijk te zijn van waterkracht is de productie van elektriciteit zekerder, zegt KenGen, zoals het elektriciteitsbedrijf ook bekend staat. Vorig jaar kende het land een bijzonder zware droogte. Daardoor werd de stroomlevering aan gezinnen en bedrijven beperkt.

Grootste van Afrika

Olkaria IV wordt de grootste geothermische centrale van Afrika. De 800 miljoen euro die nodig is voor de bouw, wordt mee gefinancierd door onder meer de Wereldbank, Franse ontwikkelingshulp en de Duitse ontwikkelingsbank.

Kenia is nu al de grootste producent van geothermische energie met 212 megawatt, op een totaal geïnstalleerd vermogen van 1600 megawatt.

Het land bereidt volop de bouw van nog een geothermische centrale voor in het Olkaria-complex, met een vermogen van 560 megawatt. Die moet in 2016 of 2017 operationeel zijn.

Volgend jaar bouwt Kenia ook een eerste zonnecentrale, met een vermogen van 150 megawatt. In het noorden van het land moeten windmolenparken komen.

Uit studies blijkt dat de bovenste kilometers van de aardkorst 50.000 keer meer energie bevatten dan alle olie- en gasreserves samen bevatten. Desondanks wordt momenteel slechts 10.700 megawatt van de geothermische capaciteit benut.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.