Keniaanse president keurt omstreden perswet goed

De Keniaanse president Mwai Kibaki heeft een omstreden wet ondertekend die volgens journalistenverenigingen de persvrijheid in gevaar brengt. De wet krijgt ook vanuit zijn eigen coalitie tegenwind.
De nieuwe wet, beter bekend als de “ICT bill”, voorziet in hoge boetes en gevangenisstraffen voor persmisdrijven. Hij geeft de ministeries van Informatie en Binnenlandse Zaken de bevoegdheid om licenties in te trekken en razzia’s uit te voeren bij mediabedrijven.
President Kibaki zei bij de ondertekening dat hij “nogmaals zijn engagement wil benadrukken tegenover de idealen van persvrijheid en democratie. Maar de media moeten ook inzien dat vrijheid hand in hand gaat met verantwoordelijkheid. Persvrijheid is weliswaar een belangrijke pijler van de democratie, maar brengt speciale plichten en verantwoordelijkheden met zich mee.”
 
“Dit is een grote stap terug voor de persvrijheid in Kenia”, zegt de journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen in een persbericht. “We voeren al weken samen met Keniaanse journalisten campagne tegen de reactionaire en repressieve geest van het wetsvoorstel. We hebben geen begrip voor de beslissing van de president, die de burgerlijke vrijheden in het land zal ondermijnen.”

Razzia’s


De regering voert aan dat ze de bepalingen in de wet enkel voorzien heeft voor noodsituaties en dat “razzia’s niet meer van deze tijd zijn”. Maar bij veel Keniaanse journalisten liggen de  herinneringen aan een raid op de kantoren van de Standard Newspapers en zusterzender Kenya Television Netwerk in 2006 nog vers in het geheugen. Gewapende en gemaskerde politiemannen drongen het gebouw in commandostijl binnen nadat de media grootschalige corruptie door de regering van president Mwai Kibaki hadden blootgelegd.
De Orange Democratic Movement van eerste minister Raila Odinga, die coalitepartner is van Kibaki’s alliantie, heeft begin december laten weten dat ze de wet zou aanvechten als de president ze zou ondertekenen. Het is niet duidelijk welke stappen de partij wil zetten nu Kibaki dat ook gedaan heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.