Kanker zaait twijfel over Lula’s opvolger

Er rijzen steeds meer twijfels bij de kandidatuur van Dilma Roussef als opvolger van de Braziliaanse president Lula. Ze lijdt aan kanker en moest vorige week met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen. Lula kan zichzelf niet meer opvolgen, behalve als er een grondwetswijziging komt.
De Arbeiderspartij (PT) ziet in Dilma Roussef, kabinetschef van de president, een goede opvolger voor Lula bij de verkiezingen van oktober 2010. Ze staat bekend als sterke, oprechte vrouw, en ze heeft Lula’s volle steun.
De ontdekking van lymfeklierkanker bij Roussef keerde de zaken. Aanvankelijk bleef Roussefs kandidatuur overeind. De kleine tumor was op tijd ontdekt, de kans op genezing bedroeg meer dan 90 procent. Maar vorige week werd ze opgenomen met een ernstige spieraandoening aan de benen, een gevolg van de chemotherapie.

Riskant


Officieel blijft de Arbeiderspartij haar kandidatuur verdedigen, maar de speculaties nemen toe.
Alexandre Cardoso, politiek analist van het Universitair Centrum Unieuro in Brasilia, vindt het riskant dat een partij een kandidaat steunt die een ziekte heeft waarvan niemand de evolutie kan voorspellen. “Dat zou bij iedereen zeer veel onzekerheid creëren. Iedereen zal haar overlevingskansen proberen in te schatten, van de inlichtingendiensten tot de investeerders.”
Het grote probleem, zeggen Cardoso en andere analisten, is dat de PT geen andere kandidaat heeft. “Het is een partij met sterke clans en die hebben allemaal hun eigen kandidaten.”
Voordat ze ziek werd, was Roussef aanvankelijk slechts goed voor 18 procent van de stemmen volgens de opiniepeilingen. Dat is weinig in vergelijking met de meer dan 40 procent die de gouverneur van São Paulo, José Serra, van de sociaaldemocratische PSDB, zou halen. Maar bij zijn reizen door het land schuift Lula Roussef steeds nadrukkelijker naar voren als de vrouw achter de grote sociale projecten van zijn regering, en daardoor groeit haar aanhang.

Lula zelf kandidaat


Volgens sommige leden van de Arbeiderspartij en de daarmee gelieerde Partij van de Braziliaanse Democratische Beweging (PMDB) moet Lula zelf zich kandidaat stellen. Ondanks de crisis en de schandalen is Lula nog steeds zeer populair.
Volgens de grondwet kan Lula zichzelf niet opvolgen omdat hij nu aan zijn tweede ambtstermijn bezig is. Een grondwetswijziging kan daar verandering in brengen.
PMDB-parlementslid Jackson Barreto heeft al de 171 handtekeningen van parlementsleden verzameld die nodig zijn om een volksraadpleging over zo’n grondwetswijziging te houden. Maar officieel wijzen zowel Lula als zijn partij die optie af.
Volgens Cardoso zou een derde termijn het land sterk verdelen en een negatief signaal geven. “Het zou betekenen dat de grondwet niets voorstelt, dat men voortaan wat dan ook kan voorstellen ten voordele van X of Y. Zo verlies je het belangrijkste in een democratie: de stabiliteit van de regels.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.