Kampen in Darfoer bijna vol

De vluchtelingenkampen in het Sudanese Darfoer zijn bijna vol. Dat meldt een rapport van het Agentschap voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties. Volgens het rapport hebben enkele kampen nu al vluchtelingen moeten weigeren.
In het noorden van Darfoer kan het kamp As Salaam geen bijkomende vluchtelingen toelaten wegens watergebrek, het kamp Abu Shouk was al gesloten voor nieuwkomers en ook Zam Zam heeft zijn maximale opvangmogelijkheid bijna bereikt.
Dit jaar zijn al 80.000 mensen in Darfoer hun huizen ontvlucht door het aanhoudende geweld tussen met de regering verbonden milities en  rebellen. Seksueel en fysiek geweld, overvallen en intimidatie komen dagelijks voor. Minstens 2 miljoen mensen zijn sinds het begin van het conflict in 2003 gevlucht naar kampen in Sudan en het aangrenzende Tsjaad. Het conflict heeft al aan zeker 200.000 mensen het leven gekost.
De onveiligheid in de streek bemoeilijkt het werk van de hulporganisaties. Bovendien ondervinden ze vaak moeilijkheden om tot bij de kampen te geraken wegens toegangsbeperkingen die door de overheid opgelegd worden. Hierdoor komt de voedselbedeling van de vluchtelingen in de kampen in gevaar want zij zijn afhankelijk van voedselhulp van internationale donors.

Nood aan een oplossing


Om de burgers te beschermen en het bloedvergieten te stoppen, is er dringend nood aan een oplossing voor het conflict. Maar de onderhandelingen tussen de Verenigde Naties en de Sudanese regering verlopen allesbehalve vlot. De VN dringt bij de Sudanese regering aan om een internationaal vredeskorps van 20.000 militairen toe te laten om de 7000 militairen van de Afrikaanse Unie te versterken. Voorlopig zonder resultaat.
VN Secretaris Generaal Ban Ki-Moon betreurt dat de Sudanese president Bashir de VN-voorwaarden niet accepteert. “Ik vind dat president Bashir en de Sudanese regering de voorstellen moeten accepteren die de ontwikkeling van een gezamenlijke vredesmacht inhouden bestaande uit elementen van de Afrikaanse Unie, gesteund door een internationale macht,” zei hij in een recent interview met de Egyptische krant al-Akhbar.
De internationale publieke opinie en de westerse politieke wereld scharen zich grotendeels achter de oproep tot interventie in Sudan. Toch zijn er ook mensen die tegen de stroom in varen. Mahmood Mamdani, professor in overheidsstudie en professor in antropologie aan de universiteit van Columbia in New York, is van mening dat een internationale interventie in Darfoer geen goede oplossing is om een einde te maken aan het conflict. Dat zegt hij in de London Review of Books van 8 maart. Volgens hem zou een interventie het geweld in de streek eerder doen toenemen dan afnemen, net zoals dat in Irak gebeurde.
De meest realistische benadering is volgens Mamdani mensen ondersteunen die een politieke regeling willen treffen. Solidariteit, en niet interventie, is de enige mogelijkheid om vrede te brengen in Darfoer, zegt hij.
Jean-Marie-Guéhenno, VN ondersecretaris-generaal voor Peacekeeping Operations, vindt dat een politiek proces alleen niet voldoende is. “We vinden dat het belangrijk is om een politiek proces te hebben, maar dat politiek proces moet ondersteund worden door een stevige vredesmacht. Het één moet het ander ondersteunen. Het één zonder het ander is niet duurzaam,” zei hij op een recente veiligheidsraad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.