'Joseph Kony wil geen vrede'

De Oegandese rebellenleider van het Lord’s Resistance Army (LRA), Joseph Kony, blijft de vredesonderhandelingen tussen zijn LRA en de Oegandese overheid boycotten. Human Rights Watch roept de internationale gemeenschap op om de gruweldaden van het LRA te stoppen.

De vredesonderhandelingen tussen de Oegandese overheid en het LRA slepen al twee jaar aan. Op twaalf april leek een historisch vredesakkoord in zicht. Kony zou een handtekening zetten onder een verdrag waarin hij beloofde zijn strijders te ontwapenen en zichzelf beschikbaar te stellen voor berechtiging door Oegandese rechters. Op het laatste moment blies hij de hele operatie af. Diplomaten in Juba zeggen dat Kony vreesde dat hij uitgeleverd zou worden aan het Internationaal Strafhof van Den Haag (ICC) en daar terecht zou staan voor moord, verkrachting en oorlogsmisdaden.
Op vraag van James Obita, Kony’s woordvoerder, werden de vredesonderhandelingen deze week hervat. Weer liep de bijeenkomst op een sisser af. In ruil voor een vredesakkoord wil Kony geld, gerechtelijke bescherming en een villa in de Oegandese hoofdstad Kampala.

‘VS en EU moeten wreedheden stoppen’


Volgens Human Rights Watch ontvoerde het LRA sinds februari 2008 ten minste honderd kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo en Zuid-Soedan. De ontvoerde kinderen worden ingelijfd als kindsoldaat in het rebellenleger of tewerkgesteld als seksslaaf.
‘De VS en de EU moeten samenwerken met regionale overheden en VN-vredestroepen om de wreedheden van het LRA te stoppen,’ zegt Richard Dicker, expert in Internationaal Recht, van Human Rights Watch. ‘Ze moeten de activiteiten van het LRA goed in de gaten houden en de verdachten zo snel mogelijk aan het Internationaal Strafhof in Den Haag uitleveren. De internationale gemeenschap kan niet onbewogen toekijken hoe het verzetsleger gruweldaden blijft plegen zoals het ontvoeren en verkrachten van kinderen.’

‘Kony wil geen vrede’


Volgens het UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)) is het duidelijk dat Kony eigenlijk geen vrede wil. ‘Enerzijds heeft Kony zijn leger flink uitgebreid met driehonderd nieuwe kindsoldaten. Anderzijds vermoordde hij eind vorig jaar Vincent Otti, zijn rechterhand die pro-vrede was’, zegt een vrijwilliger van OCHA.
Veel Ugandezen betwijfelen of Kony ooit bereid zal zijn de wapens neer te leggen. ‘Die handtekening, als die er komt, betekent niets’, zegt Sarah Akello, vluchtelingenkampbewoonster in het Reformistisch Dagblad. ‘Kony heeft gezegd dat hij het verdrag wel zou ondertekenen, maar dat hij zijn mannen pas zal ontwapenen als de arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof zijn ingetrokken. In het Verdrag staat echter dat de rebellen binnen een maand na ondertekening ontwapend moeten zijn. Wij als burgers moeten afwachten wat er gaat gebeuren.’
Het rebellenleger ontstond in 1986.  Kony heeft zichzelf tot profeet uitgeroepen en wil een staat die gebaseerd is op zijn eigen interpretatie van de bijbelse tien geboden. Volgens Amnesty International eisten de gevechten tussen het LRA en het overheidsleger ongeveer 100.000 levens. Twee miljoen mensen gingen op de vlucht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.