Jonge vrouw wordt kwelduivel van Thaise premier

Het familiebedrijf van de Thaise premier Thaksin Shinawatra wil dat Supinya Klangnarong veroordeeld wordt tot twee jaar gevangenis en een boete van 3.800 euro. De 31-jarige vrouw opperde in een krant dat het geen toeval is dat Thaksins bedrijf meer winst maakt sinds zijn aantreden als premier. Voorlopig schaadt de rechtszaak enkel de reputatie van de premier.






Het is Supinya Klangnarong niet aan te zien dat de machtigste man van Thailand haar vel wil. Mijn rechtszaak gaat niet enkel over de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Het gaat ook om het recht van een burger om bedrijven te bekritiseren, zegt de jonge vrouw in een interview met IPS. Bedrijven in dit land zijn zo machtig geworden dat ze geen kritiek meer dulden in het openbaar.

Supinya, een activiste die werkt rond meningsvrijheid en de onafhankelijkheid van de media, wekte de toorn op van de Thaise premier toen ze er in de krant Thai Post op wees dat Shin Corporation, het telecombedrijf van de premier, opvallend veel winst heeft gemaakt sinds hij premier werd in 2001. De winst van het familiebedrijf van Thaksin steeg in 2003 tot 188 miljoen euro. Shin Corporation heeft nu bij de correctionele rechtbank een zaak ingespannen tegen Supinya en tegen de Thai Post. Daarnaast loopt er ook nog een burgerlijke klacht tegen Supinya.

De strijd van de jonge vrouw tegen de machtige conglomeraten krijgt veel aandacht in de Thaise media. Velen beschouwen haar als een heldin van de vrije meningsuiting. Anand Panyarachun, een voormalige premier en een eminence grise van de Thaise politiek, opende afgelopen weekend een benefiet om Supinyas gerechtskosten te dekken. Supinyas maandloon bedraagt amper 15.000 baht (295 euro). Ook in de senaat en in de vakbonden kan ze op steunbetuigingen rekenen.

Supinya had de rechtszaken perfect kunnen vermijden als ze een minnelijke schikking had getroffen. Dat is wat journalisten en activisten altijd doen als er een klacht wegens smaad wordt ingediend, zegt Somchai Homlaor, een advocaat en mensenrechtenactivist. “Een publicatie van schriftelijke verontschuldigingen maakt meestal deel uit van de deal. Het is de eerste keer dat een Thais bedrijf zo’n grote som geld eist van een burger.

De activiste hoopt dat ze wint en dat de zaak de scheidslijn tussen politiek en zakenwereld duidelijker maakt. Deze zaak zal bepalen wat we als burgers kunnen doen en zeggen in Thailand. Dat is erg belangrijk, vermits bedrijfsleiders en politieke leiders hier vaak uit dezelfde poel komen.

Belangenvermenging is een oud zeer in Thailand. TRT, de politieke partij van Thaksin, heeft een indrukwekkend lijstje steenrijke zakenmannen en -vrouwen in haar rangen. Veel ministers en parlementsleden van de TNT bezitten bouw-, transport- of mediabedrijven.

In die context is de David- en Goliathsymboliek niet ver te zoeken. Het imago van Thaksins bedrijf zal aanzienlijke schade oplopen, zelfs als de telecomgigant wint. Sinds de klacht werd ingediend, is de politieke schade voor Shin Corp en Thaksin enkel maar toegenomen, zegt Kavi Chongkittavorn, hoofdredacteur van de krant ‘The Nation’ . “Ze zijn achter een zacht doelwit aangegaan dat enkel sterker is geworden en meer steun heeft gekregen.” Het doet Supinya zichtbaar goed. De steun is overweldigend. Het sterkt me in het idee dat ik voor de juiste zaak strijdt. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.