Jeugdbendes controleren hele wijken van Hondurese hoofdstad

In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa bepalen jeugdbendes wanneer bewoners hun wijk in en uit kunnen. Bovendien persen ze de mensen af. Het is kenmerkend voor de onveiligheid in het land, zondag een van de centrale thema’s bij de presidentsverkiezingen.

  • Thelma Mejía/IPS In sommige wijken van Tegucigalpa, zoals hier in Flor de Campo, bakenen de bendes hun terrein af met aapjes op de elektriciteitsleiding. Thelma Mejía/IPS

In verschillende arme wijken van Tegucigalpa zwaaien de zogeheten mara’s (jeugdbendes) de scepter. De inwoners moeten hen geld betalen en moeten zich ook houden aan de toegangsuren die de bendes voor de wijk hebben vastgelegd.

In sommige wijken bakenen de mara’s hun territorium af door een pop in de vorm van een aapje op de elektriciteitsleiding te bevestigen.

Twintig moorden per dag

Zondag kiezen de Hondurezen een opvolger van president Porfirio Lobo. Veiligheid is een van de centrale thema’s.

In Honduras, een land met 8,5 miljoen inwoners, worden elke dag twintig moorden gepleegd. Met 96,1 moorden per 100.000 inwoners is het een van de onveiligste landen ter wereld; het gemiddelde voor de hele wereld bedraagt 8,8, voor Centraal-Amerika 41 en voor Latijns-Amerika 29.

In Peña por Bajo, een wijk in het zuiden van Tegucigalpa, kondigde politie drie maanden geleden trots aan dat ze een tiental huizen van bendeleden had gerecupereerd. Een maand geleden hebben de bendes deze huizen verwoest. De inwoners moesten vluchten.

Vooral de afpersing treft de bewoners hard. Zelfs politici moeten betalen om stemmen te mogen ronselen in de wijken.

Militaire politie

De kandidaat van de regerende, rechtse Nationale Partij (PN), Juan Orlando Hernández, wil militairen inzetten tegen de bendes. De huidige parlementsvoorzitter is de bedenker van de Militaire Politie voor Openbare Veiligheid.

De eerste duizend agenten van die Militaire Politie begonnen vorige maand, in volle verkiezingscampagne, te patrouilleren in de straten van Tegucigalpa en San Pedro Sula, de tweede stad van het land. Ze deden dat op een geïmproviseerde manier, zonder bijzondere opleiding.

“Je voelt je wat veiliger als je ze op straat ziet, maar we weten allemaal dat dit maar tijdelijk is”, zegt Karim Vargas. “Zodra ze weg zijn, keren de bendeleden terug en maken ze iedereen weer bang. Het verandert niets.”

De 28-jarige Vargas woont in Peña por Bajo en werkt als hotelreceptioniste. Ze is een van de 2600 Hondurezen die de laatste vier jaar moesten verhuizen voor het geweld.

Staatsgreep

Met deze verkiezingen kan Honduras ook de naweeën van de staatsgreep van 2009 afsluiten. Toen werd de linkse president Manuel Zelaya afgezet. Over de daaropvolgende verkiezingen, gewonnen door Lobo, hing nog de schaduw van de coup. Het duurde maanden voor Lobo internationaal erkend werd.

De vrouw van Zelaya, Xiomara Castro, is zondag een flinke kanshebber. Volgens de opiniepeilingen doet ze het even goed als Hernández.

Castro pleit voor een algemene aanpak van de misdaad, met aandacht voor repressie, preventie en re-integratie.

Honduras kiest zondag ook 128 parlementsleden en 298 burgemeesters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.