Jesus loves Kyoto-light

Een groep van 85 christelijke evangelische leiders publiceert vandaag (9 februari) een paginagrote oproep in de krant New York Times voor verplichte reducties van broeikasgassen. Het initiatief gaat lijnrecht in tegen het standpunt van het Witte Huis en heeft groot politiek gewicht.

Onze liefde voor Jezus Christus dwingt ons om de opwarming van de aarde te stoppen. De oproep is ondertekend door de kopstukken van de evangelische universiteiten en de grote Kerken in de VS. Dit is ook óns thema, klinkt het in de oproep.

De paginagrote advertentie draagt de handtekening van de directeurs van het Leger des Heils (de grootste Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie), van World Vision (één van de grootste noodhulporganisaties) en van de uitgever van Christianity Today (de meest invloedrijke evangelische publicatie).

Christelijk Rechts, dat veel invloed heeft binnen het Witte Huis, doet officieel niet mee aan de oproep.

De Bijbel zegt het

Het ‘evangelische Klimaatinitiatief’ is ingegeven door de voorschriften in de Bijbel, benadrukt Duane Liftin, de voorzitter van Wheaton College, al een eeuw lang één van de meest invloedrijke evangelische instellingen in de VS. De oproep verwijst naar passages in de Bijbel over de plicht om de schepping te beschermen en armen te helpen. Want de klimaatverandering zal het eerst de armen treffen.

Deze actie wordt gesteund door een groot deel van onze achterban, zegt dominee Leith Anderson, herder van een grote Kerk in Minneapolis en voormalig voorzitter van de Nationale Vereniging van Evangelisten (NAE). Volgens een recente peiling zegt 70 procent van de Amerikaanse evangelisten dat de klimaatverandering een ernstig probleem zal worden voor de toekomstige generaties. Bijna twee derde zegt dat er nu meteen overheidsmaatregelen nodig zijn.

Het initiatief sluit aan bij de dramatische oproep, nu twee weken geleden, van zes voormalige hoofden van de Amerikaanse dienst voor milieubescherming EPA. Zij riepen de regering van president George W. Bush op de industrie en de gezinnen emissienormen op te leggen. Dit is geen probleem dat snel overwaait. Dit wordt een ramp voor de hele wereld, zegt Russell Train, die de EPA leidde onder Nixon en Ford. We kunnen niet wachten tot er absolute wetenschappelijke zekerheid is, vult Lee Thomas, EPA-chef onder Reagan aan. Dan is het veel te laat.

Deining

Het evangelische initiatief veroorzaakt flink wat deining in de evangelische Kerk in de VS. De conservatieve evangelische leiders die politiek actief zijn, houden zich afzijdig. Zij maken immers deel uit van Christelijk Rechts, en die alliantie van conservatieve christelijke bewegingen blijft bij het officiële standpunt van de regering-Bush: de klimaatverandering bestaat, maar is het best te bestrijden met nieuwe technologie en niet met emissiereducties. Christelijk Rechts is bekend van acties tegen abortus, euthanasie en de evolutieleer en bevat naast evangelisten andere conservatieve christelijke stromingen, zoals de fundamentalistische christenen.

Invloedrijke conservatieve evangelisten als Charles Colson (Prison Fellowship Ministries), James Dobson (Focus on the Family) en Richard Land (Southern Baptist Convention) en Donald Wildmon (American Family Association) trekken aan het andere eind van het touw. Vanuit conservatieve hoek werd vorig jaar de Interfaith Stewardship Alliance opgericht, een rechtse anti-Kyoto lobbygroep die een forum biedt aan wetenschappers die het broeikaseffect in twijfel trekken.

De vereniging kon vorige week nog net verhinderen dat de evangelische koepel als geheel zijn handtekening zette onder het nieuwe Klimaatinitiatief. De Nationale Vereniging van Evangelisten (NAE), die 50 kerkgenootschap met 30 miljoen evangelisten wereldwijd verenigt, nam uiteindelijk het standpunt van de twijfel in.

Volgens Litfin is het een kwestie van tijd voor de NAE bijdraait. 22 bestuursleden van de evangelische koepel hebben het Klimaatinitiatief in eigen naam ondertekend. Er zullen nog meer leiders dat voorbeeld volgen. Uiteindelijk zullen er tientallen miljoenen evangelisten dit werk op zich nemen. Zeven op tien evangelisten vindt het thema een belangrijk probleem, zegt hij. Sommige leiders hebben dat nog niet goed door.

Jezus rijdt niet in 4x4

De evangelische ‘zorg voor de schepping’ is niet helemaal nieuw. Vier jaar geleden beet Jim Ball, het hoofd van het Evangelische Milieunetwerk, een campagne voor minder vervuilende voertuigen onder de titel What Would Jesus Drive?. In elk geval geen benzineverslindende 4x4.

De initiatiefnemers trekken deze week naar Capitol Hill. Ze willen het parlement vragen om zo snel mogelijk een wet te stemmen om emissieverlagingen verplicht te maken. Er is trouwens al een ontwerp voor een Amerikaanse light-versie van Kyoto. De Climate Stewardship wil verschillende economische sectoren verplichte emissiereducties opleggen tegen 2010. Het wetsontwerp sneuvelde vorig jaar met een nipte meerderheid tegen in het parlement.

De Verenigde Staten braken momenteel meer dan 25 procent van alle broeikasgassen uit. Washington ondertekende in 1997 het protocol van Kyoto, maar president Bush kondigde in 2001 aan dat de VS zich niet verder engageren in het verdrag. De Amerikaanse president brak onlangs wel een lans voor schone technologie, maar blijft gekant tegen opgelegde reducties.(ADR/MM)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.