'Jaloezie' hindert strijd tegen tbc

Tuberculose (tbc) in Afrika kan alleen bestreden worden als tbc- en aidsorganisaties beter samenwerken en hun ‘jaloezie’ over verdeling van fondsen over boord zetten. Dat concludeerden gezondheidsexperts vrijdag tijdens de 38ste Union World Conference on Lung Health in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.
“Veel tbc en hiv-programma’s in Afrika - en elders in de wereld - werken niet samen, terwijl er een sterk verband bestaat tussen hiv en tbc”, zei Paula Fujiwara, directeur van het hiv-departement van de Union Against Tuberculosis and Lung Disease, de internationale coalitie die de jaarlijkse bijeenkomst organiseerde. “In sommige Afrikaanse landen is 75 tot 80 procent van de mensen met tbc ook geïnfecteerd met hiv.”
Fujiware zei dat ‘jaloezie’ een van de belangrijkste hindernissen vormt voor samenwerking tussen beide kampen. “Hiv staat veel meer in de schijnwerpers dan tbc. Hiv-organisaties lijken bang te zijn dat meer aandacht voor tbc hen aandacht en fondsen kost.”
Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die de longen aantast. De bacterieziekte wordt deels overgedragen door hoesten en niezen. De tbc-bacterie kan sluimerend aanwezig blijven in een persoon en weer actief worden als het immuunsysteem verzwakt. Dat laatste gebeurt bij hiv-infecties.
Actieve tbc is zeer besmettelijk. Hoewel de ziekte behandelbaar is, is zij potentieel dodelijk. Vooral aids-patiënten lopen risico. Tbc is de belangrijkste doodsoorzaak onder Afrikanen die besmet zijn met hiv. Uit statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 90 procent van de hiv/aids-patiënten in Afrika binnen een paar maanden overlijdt na besmetting met tbc.
Naar schatting overlijden jaarlijks 590.000 mensen aan tbc in Afrika, het enige continent waar het aantal tbc-gevallen snel toeneemt. Dit komt deels door het hoge aantal hiv-besmettingen in de regio. Wereldwijd leeft meer dan 60 procent van alle mensen met hiv, in Afrika bezuiden de Sahara.
De Union Against Tuberculosis and Lung Disease heeft een strategie uitgewerkt die moet leiden tot betere samenwerking tussen organisaties. Samenwerking bij testen en de behandeling van tbc en hiv en staat centraal in de strategie, die in verschillende landen, waaronder de Democratische Republiek Conge, Zimbabwe en Uganda, wordt uitgetest.
“In 2005 werd slechts 7 procent van de hiv-patiënten wereldwijd getest op tbc”, zei Alasdair Reid, hiv/tbc-adviseur van het gezamenlijk VN-Programma voor hiv/aids. “Dat zijn ontluisterende cijfers. Door mensen met hiv te testen op tbc, kunnen we jaarlijks duizenden levens redden. En het is goed uitvoerbaar. Het probleem is het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende organisaties die zich bezighouden met hiv en tbc.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.