Jaaroverzicht 2007: maart

Er is genoeg drinkwater voor iedereen, maar alleen als we het behoorlijk beheren. De afgelopen eeuw is het waterverbruik meer dan dubbel zo snel gegroeid als de bevolkingstoename. De oceanen zijn dan weer overbevist doordat regionale organisaties die moeten toezien op het beheer van visbestanden op volle zee hun werk niet goed doen.
  • Brecht Goris Illegale wapenhandel Brecht Goris
  • Congo telt nog altijd mee in België: de Belgische minister van Defensie André Flahaut heeft zijn plan, om de Congolese president Joseph Kabila een eredoctoraat aan de Koninklijke Militaire School toe te kennen, moeten opbergen.
  • De regionale organisaties die moeten toezien op het beheer van visbestanden op volle zee doen hun werk niet goed. Twee derde van deze bestanden zijn overbevist of zo goed als verdwenen, zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
  • Bush en Chávez zijn op veroveringstocht in Latijns-Amerika: in een rondreis van zes dagen doet de Amerikaanse president George W. Bush Brazilië, Uruguay, Colombia, Guatemala en Mexico aan. Hugo Chávez leidt het tegenoffensief.
  • Eén miljard wereldburgers beschikken niet over drinkwater. Nochtans benadrukken de Verenigde Naties dat er genoeg water op aarde blijft voor iedereen, maar alleen als we het behoorlijk beheren. De afgelopen eeuw is het waterverbruik meer dan dubbel zo snel gegroeid als de bevolkingstoename.

Quote: complottheorieën



‘Je mag het internet niet onderschatten en niet overschatten. Het is voor een deel samengesteld uit geruchten. Het gevaar bestaat dat jongeren zich enkel via het internet gaan informeren. Iemand die niet in staat is om zich daarnaast via historisch wetenschappelijke bronnen te informeren, die leeft in een schijnwereld en voor een deel zelfs in een waanwereld. Het probleem met het internet is dat eender wat beweerd kan worden. Wat daar aan complottheoriën op tafel komt… Er zou een vak op school moeten komen dat leerlingen daarmee leert omgaan. Anderzijds is het internet een soort wereldgeweten: niets blijft nog geheim.’ (Günter Wallraff in MO*magazine)

Dossier


  • Eind maart kwam het tot een confrontatie tussen het regeringsleger en Jean-Pierre Bemba, de verliezende presidentskandidaat. President Kabila eiste dat Bemba overging tot ontwapening, waarop vuurgevechten uitbraken. Ook in het oosten van Congo, meerbepaald in Zuid-Kivu, is het onrustig.
  • Een explosieve lading van 91 containers vol tankonderdelen en veertig militaire vrachtwagens vertrok vanuit de haven van Antwerpen naar Nederland en belandde via Rotterdam in conflictgebied Eritrea. De wapenhandelaars gaan vrijuit.
  • Aan de vooravond van Wereldwaterdag benadrukten de Verenigde Naties dat er genoeg water op aarde blijft voor iedereen, maar alleen als we het behoorlijk beheren.

Wereldblog: ooggetuigen in Kinshasa



Stijn Van Bever en Sara Geenen zijn twee studenten Conflict en Development die onderzoek doen in Kinshasa. Stijn bekijkt de studentenacties aan de Universiteit van Kinshasa van 1998 tot 2006, Sara doet onderzoek naar de reintegratie van gedemobiliseerde militairen en rebellen in de samenleving. Ze waren getuige van het geweld dat eind maart in Kinshasa losbarstte.

Nieuws


  • 1 maart: De Belgische Staatsveiligheid gaat de activiteiten van buitenlandse geheime diensten in België beter controleren. Met het dossier ‘From Brussels With Love’ zette MO* in april 2005 de problematiek op de politieke agenda. De Staatsveiligheid is niet uitgerust om op een efficiënte manier het hoofd te bieden aan buitenlandse spionageactiviteiten op ons grondgebied.
  • 7 maart: Drie linkse formaties hebben aangekondigd dat ze zich voorlopig niet willen opheffen om op te gaan in de Socialistische Eenheidspartij (PSUV) die Venezolaanse president Chávez wil oprichten. De drie partijen bezetten 30 van de 167 zetels in het Venezolaanse parlement.
  • 12 maart: Oppositieleider Morgan Tsvangirai is tijdens een protestmars in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare opgepakt en geslagen door politieagenten. Dat zegt zijn advocaat, Innocent Chagonda. Volgens de organisatoren van de protestmars, de “Save Zimbabwe Campaign”, werd Tsvangirai ook gefolterd.
  • 14 maart: Een onderzoek naar de werkwijze van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Afrika concludeert dat het werk van de organisatie ‘verwarrend, vaag en niet-transparant’ is. Er zou een kloof bestaan tussen theorie en praktijk.
  • 20 maart: Er is sprake van massale en illegale export van diermeel naar landen buiten de Europese Unie, met name Vietnam en Indonesië. Dat stelt de Duitse ngo Foodwatch, die klacht neerlegde tegen enkele Duitse bedrijven. De exporten gebeuren ruim tien jaar na de grote Europese BSE-crisis. Gesjoemel met diermeel in veevoeders lag toen aan de basis van een groot aantal besmettingen met de dolle koeienziekte.
  • 22 maart: Jean-Pierre Bemba, de verliezende presidentskandidaat, heeft nog altijd zijn milities (in totaal zo’n 20.000 man sterk) niet ontwapend. President Kabila besloot dat het genoeg was en zond hij versterkingen naar Bemba’s residentie om hem te dwingen tot een ontwapening. Dit was voor Bemba’s mannen provocerend genoeg.
  • 28 maart: Elk jaar stijgt het aantal racistische aanvallen in Rusland met ongeveer 20 procent. In 2006 vielen er meer dan 50 dodelijke slachtoffers.

Cultuur


Een Afrikaans dorp, ergens in de Sahel. Chronisch gebrek aan water, de droogte vreet aan het land, de woestijn dijt uit. Bovendien dreigt er een regionaal gewapend conflict. Dat is het decor van de nieuwe film ‘Si le vent soulève les sables’ (Sounds of Sand) van de Belgische regisseuse Marion Hänsel. Een even prachtige als wrede film.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.