Israëlische leger gebruikt “excessief” geweld tegen demonstranten

De ernstige verwonding van een Amerikaanse activist heeft de aandacht opnieuw gericht op het excessieve geweld van het Israëlische leger. De activist, Tristan Anderson (38) werd in zijn hoofd geschoten tijdens een protest van vierhonderd Palestijnse, Israëlische en internationale betogers tegen de Palestijnse scheidingsmuur in het dorpje Ni’ilin, waar de muur dwars doorheen loopt. Hij ligt nu op de intensive care in Tel Aviv.

Sinds de oorlog in Gaza beschuldigen maatschappelijke organisaties het Israëlische leger van willekeurig geweld en het uitproberen van nieuwe wapens op ongewapende betogers.

Gevaarlijk



Anderson werd op zijn voorhoofd geraakt door een traangasbus, een nieuw wapen dat vooral dodelijk is als het direct op een persoon wordt afgevuurd. Het kan 400 meter afleggen zonder geluid of rook en is vooral gevaarlijk doordat het met een propeller in de lucht nog kan versnellen.

Volgens ooggetuigen richtten de soldaten bewust op Anderson, van een afstand van 60 meter. Terwijl hij op de grond lag en Palestijnse medici hem eerste hulp gaven, bleven ze bussen op hem afvuren.
Een Palestijnse ambulance werd tenminste vijf minuten tegengehouden. Vervolgens moest Anderson bij het checkpoint nog eens 15 minuten wachten op een Israëlische ambulance, want Palestijse ambulances mogen niet zomaar Israëlisch grondgebied betreden.

Onnodig



Volgens Jonathan Pollack, een Israëlische activist, was het schot onnodig. “Er was geen enkele manier waarop ze gewond hadden kunnen raken”, zegt Pollack. “Zelfs als het klopt dat de soldaten met stenen werden bekogeld, had Anderson dat nooit bergop van op zestig meter afstand kunnen doen.” Volgens Pollack was de demonstratie afgelopen en waren de meeste mensen al naar huis. “Er waren op dat moment geen confrontaties meer.”

Sarit Michaeli, woordvoerster van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem zegt dat het leger geregeld willekeurige acties uitvoert op menigtes. “We hebben veel geloofwaardige getuigen dat mensen beschoten zijn die niet eens stenen gooiden.”

Er is de laatste tijd veel kritiek op het optreden van het Israëlische leger. Sinds vorig jaar gebruikt het weer Rugergeweren, die een tijd uit de gratie zijn geweest wegens een aantal onschuldige slachtoffers. Ook wordt er geschoten met explosieve ammunitie, in strijd met de eigen instructies van het leger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.