Iran test eerste kernreactor

Woendag werd voor het eerst een proefoperatie uitgevoerd in de gloednieuwe kernreactor van Bushehr. De vrees voor nucleaire dreiging vanuit Iran blijft het Westen zorgen baren.
Het experiment hield in dat de installatie opgestart werd en vervolgens terug uitgeschakeld. Om alles te laten draaien, werd in plaats van echt uranium een vervangbrandstof gebruikt die lood bevat.

Laatste rechte lijn


De test van de eerste Iraanse kernreactor werd al verschillende malen uitgesteld, maar nu spreekt men in Iran wel trots van een historische gebeurtenis. Iran hoopt immers het laatste trapje te bestijgen dat hen op het grote podium van de kernenergielanden brengt. De oefening is een sterk signaal naar de internationale gemeenschap over hun nucleaire ambities.
Onder de aanwezigen was Sergei Kiryenko, hoofd van het Russisch Atoomagentschap. Rusland heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van het Iraans kernprogramma, iets waarover het veel kritiek te slikken kreeg van de VN. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad lag de medewerking met Iran niet in de lijn van het beleid van de Veiligheidsraad. In totaal heeft de uitbouw van Bushehr en Katanz zo’n 700 miljoen dollar gekost.
Wanneer de nucleaire installatie echt operationeel zal worden is nog niet gekend, hoewel men voorspelt dat het eind dit jaar zal gebeuren. Veel zal ook afhangen van de onderzoekscommissie die zekerheid wil verschaffen over de doeleinden van de kerncentrale.

Westen kijkt met argwaan toe


Het Westen kijkt heel wat minder enthousiast naar deze ontwikkelingen. Hoewel Iran steeds benadrukt dat hun nucleair programma bedoeld is om de bevolking van elektriciteit te voorzien, blijft het Westen geloven in de mogelijkheid dat het land aan de ontwikkeling van kernwapens werkt.
Iran kreeg in het verleden tot driemaal toe sancties van de VN-Veiligheid toen het weigerde het verrijken van uranium stop te zetten. Het land maakt zich sterk dat het zich strikt houdt aan het non-proliferatieverdrag, dat toelating geeft voor het gebruik van kernenergie voor vreedzame doeleinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.