Iraanse regering schroeft oppositie duimschroeven aan

De Iraanse regering schroeft de oppositie verder de duimschroeven aan.
Topmedewerkers van de oppositieleiders Mousavi en Karroubi waren volop gegevens aan het verzamelen over zware mensenrechtenschendingen maar nu zijn ze zelf achter de tralies gezet.
De Iraanse regering heeft deze week een versnelling hoger geschakeld in haar poging om het protest tegen de verkiezingsuitslag van 12 juni te smoren.

Maandagnamiddag sloot ze het kantoor van Alireza Beheshti, een topadviseur van presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi. In het kantoor werden documenten in beslag genomen. Beheshti verzamelde bewijzen van mensenrechtenschendingen – er is onder meer sprake van foltering en verkrachting – tegen mensen die de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen aanvechten.  

Dinsdag werden Alireza Beheshti en Morteza Alviri, een topadviseur van een andere presidentskandidaat, Mehdi Karroubi, gearresteerd. De Iraanse justitie liet dezelfde dag ook de kantoren van Karroubi en zijn partij Etemad Melli sluiten en nam er eveneens documenten in beslag.

Nog verschrikkelijke zaken



Volgens sommige analisten is de arrestatie van de adviseurs een voorbode van de opsluiting van Mousavi en Karroubi zelf. Mousavi zelf ziet in de aanhouding van Beheshti en Alviri “een teken dat er nog verschrikkelijke zaken zullen gebeuren”. Hij riep zijn aanhangers gisteren (woensdag) op de kalmte te bewaren. “Laat je niet door hen provoceren.”

Mousavi en Karroubi, die de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad niet erkennen, hebben samen een comité opgezet om informatie te verzamelen over mensenrechtenschendingen tegen oppositieleden. Vorige week publiceerde het comité een lijst van 72 personen die vermoord zouden zijn door de overheid.

Ook het parlement en parket onderzoeken de beschuldigingen via speciale commissies. Allaedin Boroujerdi, het hoofd van de parlementaire commissie voor nationale veiligheid, zegt dat het comité van Karroubi en Mousavi ondanks herhaalde verzoeken geen verifieerbare informatie over de slachtoffers heeft overhandigd. Ook procureur Ibrahim Raisi zegt dat hij van Karroubi geen exacte documentatie heeft gekregen.

Karroubi ontkent dat. Hij zegt dat hij de gerechtelijke commissie gegevens over drie zaken bezorgd heeft en twee andere zaken besproken heeft tijdens een ontmoeting met de commissie. Hij is tevens bereid nieuwe gegevens te bezorgen om zijn beschuldigingen van verkrachting te staven.

Seksueel misbruik en verkrachting



De publicatie van een brief van Karroubi aan de invloedrijke ayatollah Rafsanjani heeft voor heel wat ophef gezorgd. Karroubi verzocht de ayatollah een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van seksueel misbruik en verkrachting. De regering ontkende eerst alle beschuldigingen en haalde zwaar uit naar Karroubi, maar beloofde uiteindelijk toch een onderzoek in te stellen.

Karroubi zegt dat justitie de slachtoffers die met hun verhaal naar buiten willen komen, onder druk zet. Een brief van een verkrachtingsslachtoffer liet zien hoe het gerecht hem bedreigde. De getuige heeft zich sindsdien teruggetrokken. Karroubi vraagt daarom veiligheidsgaranties van justitie.

Mensenrechtenactivisten vrezen dat de documenten die bij het comité van Mousavi en Karroubi in beslag genomen zijn, de veiligheid van de slachtoffers die bereid waren te praten, nog verder in het gedrang zal brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.