Iraanse beulen kloppen overuren

Iraanse beulen hebben tegenwoordig de handen vol. Sinds begin dit jaar zijn al 130 Iraniërs geëxecuteerd. Juni was een recordmaand met 34 executies en één steniging. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty verdubbelde het aantal executies al eens in 2006, tot ongeveer 180.
Op 7 augustus hingen de Iraanse autoriteiten nog zeven mannen op in het openbaar. De staatsmedia zonden de executie rechtstreeks uit. Op een spandoek stond: “Implementatie van het recht verbetert de veiligheid.” Twee dagen later volgde de executie van de twee moordenaars van rechter Hassan Moghaddas in 2005. De twee werden opgehangen op de plaats waar ze Moghaddas hebben doodgeschoten. Moghaddas veroordeelde verschillende hervormingsgezinde activisten.
Ook twee Koerdische journalisten zijn veroordeeld tot de doodstraf. De twee worden ervan verdacht politieke activisten te zijn en zouden in hun artikels opgeroepen hebben tot regimeverandering in Iran. Reporters Zonder Grenzen heeft Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, opgeroepen actie te ondermen tegen de executie.
De mensenrechtenbeweging Amnesty International roept Iran op de doodstraf, en in het bijzonder de doodstraf door steniging, stop te zetten. Jafar Kiana werd, na 11 jaar celstraf, op 5 juli doodgestenigd omdat hij overspel pleegde. Zijn partner, Mokarrameh Ebrahimi, wacht hetzelfde lot. Amnesty klaagt ook de executie aan van gevangenen die op het moment van hun misdaad nog minderjarig waren.
De hoge Iraanse ayatollah Ahmad Jannati prijst de bijdrage van de politie en het gerecht aan het nationaal veiligheidsplan van de overheid: “De executie van criminelen is een van de meest prijzenswaardige acties van de politiediensten”, zegt Jannati op de Iraanse nieuwssite Press TV. Hij hoopt dat de politie haar werk verderzet: “De politie heeft de steun van de hele natie”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.