Iraakse Koerden niet blij met Amerikaanse terugtrekking

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vorige week aan dat hij alle Amerikaanse troepen uit Irak wil terugtrekken tegen september 2010. Dat kan op weinig enthousiasme onder de Iraakse Koerden rekenen.
De Koerden rekenen nu op Obama’s belofte van een “verantwoorde” terugtrekking en hopen dat hun belangen daar niet onder lijden. Maar het is maar de vraag of Amerikaanse en Koerdische leiders onder “verantwoord” hetzelfde verstaan.
“Ik herhaal dat het de rol van de VS zou moeten zijn om de problemen in Irak op te lossen zoals Artikel 140, de oliewet, en een eerlijke verdeling van de olierijkdom”, zei de Koerdische eerste minister Nechirvan Barzani in de noordelijke stad Irbil. Artikel 140 is een grondwettelijke bepaling die slaat op de territoriale verdeling tussen de Koerden en de Iraakse regering, met de stad Kirkuk als kers op de taart. De stad ligt pal bovenop één van de grootste olievelden ter wereld.
Maar voor de VS lijkt die verantwoordelijkheid een heel andere betekenis te hebben. Ze willen vooral de Iraakse veiligheidsdiensten klaarstomen om het land te beschermen na hun vertrek. Daarom trainen ze de Iraakse troepen en voorzien ze ze van wapens, precies wat de Koerden zoveel zorgen baart.

Afzijdig


Op de vraag of de VS stappen zullen ondernemen om de problemen tussen de Koerden en de Iraakse regering op te lossen, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken “dat het niet aan de VS is om eender wie gerust te stellen” en dat Irakezen hun meningsverschillen moeten oplossen via hun “democratie”.
Die democratie doet de macht in Bagdad echter sterk overhellen naar partijen die de Koerden niet meteen als vrienden beschouwen. Net voor de officiële aankondiging van de terugtrekking door Obama, haalde hun vijand nummer één, eerste minister Maliki, een enorme overwinning in de Iraakse verkiezingen.
De Koerden doen er dan ook alles aan om de internationale gemeenschap op de hoogte te brengen van hun problemen met de rest van Irak. Barzani liet weten dat hij denkt dat Maliki uit is op een “confrontatie” met de Koerden. Eén Koerdische woordvoerder noemde al-Maliki zelfs een “tweede Saddam”.
De spanningen lopen zo hoog op dat veel analisten ervan uitgaan dat er binnenkort een escalatie mogelijk is. “De dreiging van een conflict is reëel”, zegt Kirmanj Gundi, hoofd van het Koerdisch Nationaal Congres in de VS. “Het is jammer dat de Koerdische leiders nu pas ruchtbaarheid geven aan de zaak.”
“Het is belangrijk dat de VS beginnen na te denken over deze zaak, omdat onze invloed in Irak zal afnemen als we ons verder afzijdig houden”, zegt Henry Barkey van het Carnegie Endowment for International Peace. Barkey schreef een rapport over manieren waarop Washington een conflict zou kunnen voorkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.