iPhone helpt bij groene keuzes

Een nieuwe applicatie voor de iPhone, die ook op het web te raadplegen is, helpt de consument bij de dagelijkse keuze van producten. De applicatie geeft een score aan de verschillende merken en producten op basis van gezondheis- en milieaspecten en sociale maatstaven.
Steeds meer producten, van wasmiddel tot gezichtscrème, zijn volgens het etiket “milieuvriendelijk”, zonder daar verder veel details rond te geven. Voor de consument is het dan ook moeilijk om de juiste keuze te maken.

Dara O’Rourke, professor Milieu- en Arbeidsbeleid aan de Universiteit van Berkeley, zag zich met het probleem geconfronteerd toen hij verzorgingsproducten voor zijn dochtertje kocht. Hij had moeite om na te gaan welke bestanddelen de doorsnee zonnecrèmes, zepen en speelgoed bevatten, en wat de gezondheidsrisico’s daarvan waren. Na enig zoekwerk bleken er verschillende irriterende, schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen in te zitten.

Het bracht hem meteen op het idee een bedrijfje op te richten, “GoodGuide”, dat informatie over de aspecten van een product op het vlak van gezondheid, milieu en sociale standaarden  beschikbaar maakt voor het grote publiek. Daarbij kwam zijn ervaring als professor met onderzoek naar productieketens goed van pas.

O’Rourke liet zich bijstaan door een indrukwekkend team van medewerkers afkomstig van onder meer Google, Amazon, eBay en PayPal, en onderzoekers van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology. Het bedrijfje telt inmiddels twaalf voltijdse en twaalf deeltijdse werknemers, allemaal wetenschappers of ingenieurs. Ze doorzoeken ongeveer tweehonderd bronnen op zoek naar data over zo’n 75.000 producten, waaronder regeringsdatabanken, studies door organisaties of academici.

Groene Score



De website staat nog maar in de kinderschoenen, met zo’n 100.000 unieke bezoekers per maand, maar groeit maandelijks met een kwart, mede dankzij goede kritieken van onder meer The New York Times en sites als CNET en Wired. Bovendien heeft Apple GoodGuide als applicatie op de iPhone toegelaten.

De consument hoeft enkel maar de naam van een product in te tikken om een bepaalde score te zien te krijgen. Met de nieuwste versie van de iPhone zal het zelfs mogelijk zijn om de streepjescode te fotograferen en meteen de score te krijgen.

Hoe hoger die score, hoe groener het product. Met één muisklik kan de consument meer informatie opvragen, bijvoorbeeld over de precieze eigenschappen van bestanddelen of over de sociale tekortkomingen van een bedrijf.

Makkelijk heeft het jonge bedrijfje het nog niet: GoodGuide verkoopt geen reclameruimte en O’Rourke wil geen geld aannemen van een bedrijf dat producten heeft op de site. Het geld wordt gegenereerd via links naar sites als Amazon.com waar de consument de producten kan bestellen.

O’Rourke wil de site voor consumenten gratis houden, maar denkt er wel aan om op maat en tegen betaling diensten aan te bieden aan overheden en distributieketens. Zo zou de overheid kunnen vermijden producten aan te kopen met ingrediënten uit bepaalde landen, of zou een distributieketen de score kunnen vermelden op het prijskaartje.

(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.