Inwoners van Kathmandu maken zich op voor lange impasse

De hoofdstad van Nepal is in de greep van de angst. Woensdag hebben de maoïstische rebellen een blokkade uitgeroepen tegen Kathmandu, en gezien de politieke patstelling zou de actie wel eens erg lang kunnen duren. Uit angst voor de aangekondigde represailles durven veel chauffeurs de stad niet meer in of uit. De voedselprijzen schieten nu al pijlsnel de hoogte in.
Het zijn armen mensen als ik die altijd het eerst in de klappen delen als het tot blokkades en ‘bandasi’ (stakingen) komt, zegt theeverkoopster Sujana Khadka. Als de blokkade blijft duren wordt het moeilijk voor ons om het hoofd boven water te houden, zegt Khadka, terwijl ze de glazen vult met stomende thee.

Voor het anderhalf miljoen inwoners van Kathmandu begint de blokkade na een halve week al te wegen. Zelfs in het dorp Sanga in de buitenwijken zijn de gevolgen zichtbaar. 40 roepie (80 eurocent) voor een kilo aardappelen? Belachelijk, zegt Murari Timilsina, een onderwijzeres die bij de buurtwinkel gebukt staat over een krat. Gisteren betaalden we nog 32 roepie (60 eurocent). De jonge winkelier Iswor Shrestha kan er niks aan doen. De prijzen van bananen en uien zijn ook al gestegen - een verdubbeling op twee dagen!

In het verleden duurden de blokkades die door de rebellen werden ingesteld nooit langer dan vijf dagen, maar deze keer maakt iedereen zich op voor een langdurige confrontatie. De maoïsten stellen eisen die niet meteen ingewilligd zullen worden: de regering moet onder meer opgesloten kameraden vrijlaten, duidelijk maken wat er met hun vermiste wapenbroeders is gebeurd en een onderzoek instellen naar de vermeende standrechtelijke executies door het leger. De maoïsten willen ook dat de regering ophoudt met hen te brandmerken als terroristen.

Het is niet bijzonder moeilijk om Kathmandu lam te leggen. De stad is omringd door heuvels en er zijn geen spoorwegen. Tot dusver hebben de rebellen hun dreigementen nog niet uitgevoerd en nog geen voertuigen aangevallen die de stad in of uit willen. Vrijdag vonden er wel twee bomaanslagen plaats in de stad. Bij de tweede explosie, naast een regeringsgebouw, vielen twee gewonden. Eerder deze week gooiden de maoïsten een bom naar een luxehotel dat niet inging op hun eis om de deuren te sluiten. Het was één van de vele waarschuwingen dat het menens was.

De Nepalese maoïsten vechten al sinds 1996 voor de afschaffing van de monarchie en de vestiging van een communistische republiek. De revolte heeft al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. De economie is een puinhoop; toeristen en investeerders blijven weg. De maoïsten, naar schatting tien tot vijftienduizend man sterk, hebben verschillende delen van het land onder controle. Ze zijn uitgegroeid tot één van de machtigste rebellengroepen in Zuid-Azië, op gelijke hoogte met de Tamil Tijgers in Sri Lanka.

In de buurt van de autosnelweg in Thankot, aan de oostelijke rand van de hoofdstad, heerst een gespannen sfeer. De hartslagader van de stad ligt er akelig stil bij. Sommige taxichauffeurs rijden nog klanten rond, maar aan de standplaatsen wordt er druk gediscussieerd over de mogelijk levensgevaarlijke gevolgen. Het is gewoon het risico niet waard, zegt Kami Gurung, een taxichauffeur die zijn wagen aan de kant laat. Wij kunnen makkelijk het volgende slachtoffer zijn van een aanslag. Truckchauffeur Kumar Thapa besloot om zijn kans te wagen: hij was één van de weinigen die Kathmandu via Thankot binnen durfde te rijden. We kwamen hier vanochtend aan met ons bouwmateriaal. Geen enkel probleem. De snelweg is veilig. Ik rijd vanavond gewoon terug. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.