Internationale vrouwenkaravaan tegen Amerikaanse militaire basissen

Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag vertrekt op 8 maart een karavaan ‘Vrouwen voor de Vrede’ vanuit de Ecuadoraanse hoofdstad Quito naar de westelijke havenstad Manta, waar zich de belangrijkste Amerikaanse basis in Zuid-Amerika bevindt. De karavaan is een van de acties van ‘No Base’, het deze week gelanceerde internationale netwerk tegen buitenlandse militaire basissen.
De wereld telt meer dan duizend buitenlandse militaire basissen, zegt het kersverse netwerk No Base. De meerderheid daarvan zijn van de Verenigde Staten, die in maar liefst 737 basissen in verschillende landen bezitten. Ook Rusland, China, Groot-Brittannië en Italië hebben buitenlandse basissen.
“De cijfers houden geen rekening met geheime militaire basissen, zoals er vier bestaan in Irak”, zegt Lina Cahuasquí van No Base Ecuador, “De Amerikaanse basissen bevinden zich niet alleen in ontwikkelingslanden. Er zijn 81 Amerikaanse basissen in Duitsland en 37 in Japan. Verspreid over Latijns-Amerika en de Caraïben zijn er 17: in Colombia, Peru, El Salvador, Aruba, Curaçao, Honduras, Ecuador en natuurlijk die van Guantánamo Bay op Cuba.”

Amerikaanse moeder Iraksoldaat neemt deel aan karavaan


De eerste internationale conferentie voor de afschaffing van buitenlandse militaire basissen startte maandag in Quito en duurt nog tot vrijdag. Er zijn meer dan duizend deelnemers uit dertig verschillende landen: vooral activisten, maar ook politici uit Brazilië, Venezuela en Europa, zoals Europarlementslid Tobías Pflueger. De conferentie wil ervaringen met buitenlandse basissen delen tussen deelnemers van verschillende landen en op basis daarvan een gemeenschappelijk actieplan opstellen.
Donderdag verkast een vrouwendelegatie per bus naar Manta, de belangrijkste haven van Ecuador op 260 kilometer van Quito en tegelijk de locatie van de grootste militaire basis van de VS in heel Zuid-Amerika. Op vrijdag sluit de conferentie zowel in Quito als in Manta af met culturele evenementen.
Aan de vrouwenkaravaan doet ook de Noord-Amerikaanse vredesactiviste Cindy Sheehan, de moeder van de in Irak gestorven soldaat Casey Sheehan, mee.

Positie Ecuadoraanse president verstevigen


Met de actie van de vrouwenkaravaan hopen we de positie te verstevigen van de Ecuadoraanse regering, zegt De Filipijnse Corazón Fabros Valdez van het organiserend comité van de conferentie. In december 2009 loopt de huidige overeenkomst tussen de VS en Ecuador over de militaire basis in Manta af.
De nieuwe Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft al aangekondigd dat hij de overeenkomst niet zal verlengen. De VS willen de basis graag houden tot in 2012. De activisten voelen zich geïnspireerd door de houding van Ecuador, maar zijn tegelijk bezorgd over de druk die de VS uitoefenen om het land toch te doen toegeven.
“Tijdens de strijd tegen de militaire basissen op de Filipijnen hebben wij het belang van internationale steun gezien”, zegt Fabros Valdez. De Filipijnen hadden gedurende meer dan honderd jaar Amerikaanse militaire basissen, die ondermeer werden gebruikt in Viëtnamoorlog. De laatste ging in 1992 dicht.
“De VS hebben dictator Ferdinand Marcos duizelingwekkende sommen geld gegeven in ruil voor het behoud ervan”, vult Herbert Docena van de ngo Focus on the Global South uit de Filipijnen aan. “Zonder al dat geld had de dictatuur het nooit zo lang kunnen uitzingen.”
De activisten trekken zich op aan het nee van Ecuador op de Amerikaanse vraag om een andere basis op te zetten op de Galapagoseilanden, het vertrek van de Amerikaanse marine uit Panama en het feit dat Uruguay, Argentinië en Brazilië in de voorbije jaren een einde hebben gemaakt aan gemeenschappelijke militaire manoeuvres op zee.
Het is de bedoeling dat deze conferentie een mondiale campagne op gang trekt tegen de buitenlandse militaire installaties in de hele wereld, zegt Wilbert van der Zeijden van het Amsterdamse Transnationale Instituut (TNI): “Als we dan niet alle basissen kunnen doen sluiten, dan kunnen we minsten dat mondiale netwerk van de VS verzwakken, dat aanvalt wanneer het wil en waar het wil.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.