Internationale terreurbestrijding botst met mensenrechten

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft vandaag de resultaten van haar onderzoek naar terreurbestrijding vrijgegeven. De conclusie is dat vele landen in hun anti-terreurbeleid maar al te graag een loopje met de mensenrechten nemen.
Het onderzoek van het ICJ duurde drie jaar en werd gevoerd door een panel van hoogeplaatste rechters en advocaten. Het verslag werd opgesteld op basis van 16 hoorzittingen die betrekkingen hadden op 40 landen. Deze hoorzittingen waren een bundeling van getuigenissen van regeringsfunctionarissen, slachtoffers van terrorisme, overlevende gevangenen en maatschappelijke organisaties.
Het onderzoekspanel stelt vast dat de wereldwijde impact van anti-terreurbeleid alarmerende gevolgen vertoont en roept op om dit zo snel mogelijk te herstellen. ‘Het was schokkend om zien hoeveel schade de anti-terreurpolitiek heeft aangericht in heel wat landen’, zegt de leider van het panel Arthur Chaskalson. ‘Vele regeringen negeren wat de geschiedenis hen heeft geleerd en antwoorden op terrorisme met zware overtredingen van de mensenrechen.’
Het gaat om martelingen, verdwijningen, geheime opsluitingen, oneerlijke gerechtelijke processen en volledige straffeloosheid tegenover schendingen van de mensenrechten over de hele wereld.
Het ICJ dringt erop aan om deze grove praktijken zo snel mogelijk te veranderen nu het globale politieke klimaat het nog toelaat. Over het vernieuwde beleid van de Verenigde Staten is de commissie alvast tevreden nu de regering-Obama komaf lijkt te hebben gemaakt van de “War on terror”.
‘Zeven jaar na 9/11 wordt het hoog tijd dat de wereld alle ruwe wetten en beleidsnormen van de laatste jaren herbekijkt en aanpast. Mensenrechten en de wetgeving die daarond voorzien is, bieden voldoende omkadering om terrorisme op een legale manier te bestrijden’, zei Mary Robinson, voormalig VN-commissaris voor mensenrechten. ‘Het is aan de Verenigde Naties om hierin een leidende rol te spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.