Indiase vlucht richting Golf zal afnemen

Jobzoekers die Kerala, de zuidwestelijke deelstaat van India ooit massaal ontvluchtten richting de Golf, zoeken hun geluk steeds meer terug in eigen land. 

Volgens een studie van het Centrum voor Ontwikkeling (CDS) in Thiruvananthapuram zou de migratie die sinds de jaren 1970 onophoudelijk aan de gang was, tegen 2015 niet meer toenemen.

Kerala telt momenteel 33,3 miljoen inwoners. Volgens het rapport leefden er in 2008 2,19 miljoen migranten afkomstig uit Kerala over de grens, in 2011 waren dat er 2,28 miljoen.

Verlies van banen in de landbouw, gebrek aan productieve ondernemingen en wijdverspreid onderwijs onder de middenklasse leidden tot de uittocht. Negentig procent van deze migranten trok naar de Golfregio, op zoek naar betere banen en hogere lonen.

De meest populaire bestemmingen zijn de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.

Op zoek naar meer loon

Maar nu zorgen betere lonen thuis er dus voor dat de uitstroom van menselijk kapitaal afneemt. Het gemiddelde loon voor ongeschoolde arbeiders steeg sinds het jaar 2000 van 150 roepies (2,31 euro) naar 450 roepies (6,93 euro).

B. Soman, een ingenieur in de petroleumsector in Oman, zegt dat zelfs ongeschoolde arbeiders die gesetteld zijn in de Golf, momenteel overwegen om terug te keren naar hun geboorteland, op zoek naar de betere salarissen.

John Mathew, een 35-jarige chauffeur die onlangs terugkeerde uit Qatar, waar hij de laatste zeven jaar als taxichauffeur werkte, zegt dat de relatief lage lonen in de Golf een sterk argument zijn om terug naar huis te keren. “Nu verdien ik minstens tien dollar (7,7 euro) per dag. Het is een fatsoenlijk loon, en mijn familie is gelukkig” aldus Mathew.

Deelstaat Kerala heeft een niveau van menselijke ontwikkeling bereikt die vergelijkbaar is met een groot aantal geavanceerde landen, waaronder bijvoorbeeld de hoogste levensverwachting in het land, 75 jaar voor mannen en 78 jaar voor vrouwen.

Met dank aan de Golf

Ironisch genoeg waren het de geldzendingen uit de Golf, die er mee voor zorgden dat de kwaliteit van het leven in Kerala begon te verbeteren en er een consumentencultuur ontstond in de staat.

De aankoop van grond en de bouw van huizen waren een prioriteit voor de expats, gevolgd door de aankoop van auto’s, juwelen en geïmporteerde elektronische artikelen.

De banken zeggen dat de staat overmakingen ter waarde van 500 miljard roepie (7,4 miljard euro) in 2011 ontvingen, vergeleken met 432 miljard roepie (6,4 miljard euro) in 2008.

“Terwijl migratie naar de Golf werd gedomineerd door ongeschoolde arbeiders was er de laatste jaren een relatieve toename van de migratie van hooggekwalificeerd personeel naar de Golf”, zegt Sreelekha Nair van het Centrum voor Vrouwenstudies in New Delhi. “Sommige Golfstaten namen meer flexibele zakenregelingen aan wat ook ondernemers aantrok. Ook dat heeft de stroom van geld naar Kerala versterkt “.

Maar die migratietrend is nu dus aan het keren, al is dat volgens expert in internationale migratie van CDS, Irudaya Rajan, mee te wijten aan structurele veranderingen, nl. een ouder wordende bevolking in combinatie met lage geboortecijfers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.