Indiase ingenieurs ontwikkelen 'nano-bromfiets'

Een groep laatstejaarsstudenten van de PRIST-universiteit in het Indiase Tamil Nadu heeft gisteren (dinsdag) een bromfiets gedemonstreerd die 97 kilometer ver kan rijden met één liter benzine. Aan het Indiase nieuwsagentschap PTI vertelden de ontwikkelaars dat de bromfiets niet meer dan 8000 roepie (114 euro) moet kosten als hij in serie gebouwd wordt.

De toekomstige ingenieurs hebben de eenzitter van 25 kilogram ontworpen samen met hun lesgevers en experts van Hi-Tech Project Industries, een bedrijf uit Tamil Nadu. Het frame van de bromfiets is gemaakt uit staal, maar de wielen zijn uit aluminium en de tank uit plastic. De bromfiets heeft een aandrijfriem in plaats van een klassieke ketting, maar dat moet vooral het lawaai verminderen. Volgens de studenten haalt de eenzitter een topsnelheid van 45 kilometer per uur.

De huidige motorfietsen met een bescheiden cilinderinhoud verbruiken algauw 4 liter per 100 kilometer. Ze kosten ook duidelijk meer. De Indiase Mahindra Kine, met een motor van 71 cc, kost 30.000 roepie (427 euro).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.