India rolt rode loper uit voor Birmese junta

De Birmese sterke man generaal Than Shwe is deze week in India voor een zesdaags bezoek. De Birmese oppositie bekijkt de komst van de delegatie, de eerste in 25 jaar, met lede ogen. New Delhi lijkt zich neer te leggen bij de dictatuur in het buurland.

Gisteren (zondag) arriveerde generaal Than Shwe in de Indiase hoofdstad met een gevolg van acht ministers. Zij komen bespreken welke samenwerking er mogelijk is op het vlak van industrie, energie, spoorwegen en communicatie.

De timing is bijzonder slecht, vinden veel waarnemers. Amper een week geleden stuurde de militaire junta Khin Nyunt de laan uit. De premier, afgezet zogezegd “om gezondheidsredenen”, werd algemeen beschouwd als één van de meest gematigde figuren in de junta. Hij werd vervangen door hardliner Soe Win, die geen interesse lijkt te hebben in onderhandelingen met de Birmese oppositie.
Soe Myint, hoofdredacteur van de internetkrant ‘Mizzima News’, gelooft dat het bezoek van Than Shwe het verkeerde signaal geeft. “Het zal de zaak van de democratische oppositie niet vooruit helpen.”

Toen de Nationale Liga voor de Democratie in 1990 monddood werd gemaakt, tekende het grootste democratische land ter wereld nog verzet aan. India protesteerde tijdens de jaren 90 tegen de behandeling van oppositieleidster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en tegen de schendingen van de mensenrechten in Birma. Maar de laatste jaren houdt New Delhi zich opvallend koest.

India wil samenwerken met Birma om opstandelingen in het dicht beboste noordoosten te bedwingen. Die hebben nauwe banden met de Chin en de Kachin, twee volkeren die op de Birmees-Indiase grens wonen. Ook Birma is vragende partij voor een grensoverschrijdende aanpak van de separatisten: de Chin en de Kachin vechten ook voor zelfbestuur tegen Rangoon. “In het verleden - in ’95 bijvoorbeeld - hebben het Indiase en Birmese leger al samen opgetreden tegen de opstandelingen”, zegt Soe Myint, die de betrekkingen tussen beide landen op de voet volgt.

De inschikkelijke houding van New Delhi heeft volgens Soe Myint ook te maken met angst voor China, die andere regionale grootmacht. “India is bezorgd over de pogingen van China om Birma te gebruiken als toegangspoort tot de noordoostelijke staten.”

India verleent onderdak aan een aantal democratische activisten en parlementsleden uit Birma. “Maar meer doet India ook niet”, zegt Soe Myint. De voorzitter van de All Burma Students’ League, Myind Aye, vindt dat “de Indiase regering geen enkele druk uitoefent op Birma.” (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.