IAO onderstreept noodzaak steunmaatregelen voor arbeidsmarkt

In haar jaarlijks rapport benadrukt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de noodzaak van preventieve steunmaatregelen voor de arbeidsmarkt. Nu de wereldwijde economie de eerste tekenen van herstel vertoont, mogen regeringen de financiële stimuli niet overboord gooien en zo toekomstig herstel hypothekeren.
Als reactie op de economische crisis namen overheden wereldwijd maatregelen om de schok te verzachten. Vooral financiële instellingen kregen riante sommen geld om hun leefbaarheid te waarborgen. Maar ook op het vlak van werkgelegenheid werden steunmaatregelen ingevoerd. Nu er sprake is van economische groei lijkt het logisch dat die maatregelen in vraag worden gesteld. Volgens Steven Tobin, economisch expert van de IAO, is het tegengestelde waar: ‘Een terugtrekking van stimuli voor de arbeidsmarkt zou een domper betekenen op toekomstige economische groei’.
In totaal zijn als gevolg van de economische crisis al twintig miljoen banen verloren gegaan. Al in juni van dit jaar waarschuwde de IAO voor een mondiale jobcrisis in het globale banenpact. Hierin werd een antwoord geformuleerd op het onrustwekkende banenverlies in de wereld. Het World of Work 2009 rapport bouwt verder op de speerpunten die in het banenpact werden gepromoot: de bevordering van economische groei door het veilig stellen van de arbeidsmarkt. Daarom moeten er volgens het IAO extra preventieve maatregelen komen om toekomstig banenverlies tegen te gaan.
Groene maatregelen
De vraag is of nationale regeringen het financieel kunnen bolwerken om extra maatregelen te nemen in een periode waar de staatschulden al torenhoog zijn. Tobin countert dit met de opmerking dat er bij de redding van financiële instellingen geen discussie was: ‘Waarom zouden dezelfde stappen niet genomen mogen worden om te investeren in arbeid en menselijk kapitaal?’
Bovendien is het op de lange termijn gunstiger voor een land om te investeren in de arbeidsmarkt. Hoge werkloosheidscijfers zorgen voor meer uitkeringen en minder belastinginkomsten en leggen een grote druk op de schatkist. ‘De financiële voordelen op lange termijn wegen op tegen de tijdelijke schuldenlast’, aldus Tobin.
Een van de concrete stappen die de IAO bepleit, is het plakken van een prijs op elke ton uitgestoten CO2. Deze kwestie wordt momenteel op de klimaattop in Kopenhagen besproken, maar wat de IAO specifiek eist, is dat dit geld aangewend wordt om te besparen op arbeidsbelastingen. Hierdoor zouden er, volgens het rapport, wereldwijd veertien miljoen nieuwe banen gecreëerd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.