Huwelijk zoon Moebarak voedt geruchtenmolen

Gamal Moebarak, de zoon van de Egyptische president, heeft na zijn glamoureuze huwelijk op 4 mei meer dan ooit het profiel om zijn vader op te volgen als sterke man van Egypte. Gamal ontkent elke ambitie in die richting, maar heeft binnen de regeringspartij, de Nationale Democratische Partij (NDP), heel wat macht en invloed naar zich toe getrokken.
De 44-jarige presidentszoon trad op 4 mei in het huwelijksbootje met de 24-jarige Khadiga Al-Gamal, de dochter van bouwmagnaat Mohamed Al-Gamal. De veiligheidsmaatregelen voor de ceremonie in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee waren indrukwekkend, mede omdat de dag ervoor op dezelfde plaats een regionale conferentie over Irak had plaatsgevonden.
Onder de 500 genodigden waren ook enkele belangrijke buitenlandse gasten, zoals de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Saud Al-Faisal en Saad Al-Hariri, de zoon van de vermoorde Libanese premier Rafik Al-Hariri en leider van de Partij van de Toekomst, die in 2005 de Libanese parlementsverkiezingen won.
“Het huwelijk moet de populariteit van Gamal Moebarak nog verhogen in afwachting dat hij het presidentschap overerft van zijn vader”, schreef het oppositietijdschrift Al-Karama. Media die een kritisch stem laten horen, worden zeldzaam in Egypte: de hoofdredacteurs van de drie grootste kranten, waaronder de internationaal gerenommeerde Al-Ahram, zijn vertrouwelingen van zoon Moebarak.
De 44-jarige bankier heeft in de schaduw van zijn vader al heel wat macht naar zich toegetrokken. Sinds 2002 leidt hij de politieke commissie van de BNP, die de belangrijkste beleidslijnen uitzet en vooral bestaat uit invloedrijke zakenlui. Dat Gamal nu in het huwelijk is getreden met een van de grootste zakenfamilies van Egypte, is in dat opzicht geen toeval.
De generatie van “hervormers” rond de jonge Moebarak hebben Egypte inzake handelspolitiek een meer liberale koers doen varen, buitenlandse investeerders aangetrokken en staatseigendom geprivatiseerd. Ze staan ook open voor samenwerking met Israël. In 2004 ondertekenden Egypte, Israël en de VS een handelsovereenkomst en in 2005 tekenden beide landen een akkoord voor de levering van Egyptisch aardgas.
Critici van het beleid stellen vast dat de jonge Moebarak, met de hulp van de media, in de voorbije vijf jaar is uitgegroeid tot een politiek zwaargewicht. “Gamals recente verklaringen klinken als die van een president of eerste minister en overal waar hij komt worden recepties te zijner ere georganiseerd”, zegt Ahmed Thabet, professor politieke wetenschappen aan de universiteit van Caïro, “De voorstellen van zijn Politieke Commissie gaan rechtstreeks naar het parlement en worden daar automatisch goedgekeurd door de NDP-meerderheid”.
Toch houdt Gamal hardnekkig vol dat hij geen president wil worden. “Ik heb geen ambities in die richting”, zei hij op 1 mei op de Egyptische satelliettelevisie.”De NDP of niemand anders kan een benoeming forceren wanneer de persoon in kwestie dat niet wil.”
Het Egyptische leger vorm een onzekere factor in de hele opvolgingskwestie. Het militaire apparaat heeft heel wat invloed en zou volgens insiders Gamal niet zien zitten als president “De aanhang van Gamal is de zakengemeenschap die veel bij zijn beleid te winnen heeft”, schrijft het oppositieblad Al-Karama, “Het leger zal nooit laten gebeuren dat iemand wordt benoemd gewoon omdat hij de zoon is van de president”. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.