Hun Sen wil Mahathir naar de kroon steken als langst regerende premier

Eind deze maand moet het Cambodjaanse parlement voor het eerst vergaderen sinds de verkiezingen van 27 juli. De partij van de premier Hun Sen kwam als overwinnaar uit de bus, maar kan voorlopig geen enkele partij verleiden tot regeringsdeelname. Het struikelblok in de nu al twee maanden onderhandelingen is de figuur van Hun Sen zelf.


In Zuidoost-Azië zijn alle ogen gericht op Maleisië, waar een machtswissel plaatsvindt rond premier Mohamad Mahathir. Die gaat in oktober, na een regeerperiode van maar liefst 22 jaar, officieel op pensioen. Het record van de Maleisische premier kan snel sneuvelen, want als zijn Cambodjaanse collega Hun Sen zijn zin krijgt en opnieuw voor vijf jaar het land mag leiden, dan zal hij langer aan de macht geweest zijn. Hun Sen werd in 1985 premier van het door oorlog geteisterde Cambodja, dat toen nog onder Vietnamese bezetting stond.

Zuidoost-Azië heeft een traditie van leiders die jarenlang met autoritaire stijl het bewind voerden: Lee Kuan Yew van Singapore was 31 jaar premier, Ferdinand Marcos was 21 jaar president en Suharto, de Indonesische president, zong het meer dan drie decennia uit.

Hun Sen zal in principe zichzelf opvolgen voor vijf jaar. Zijn Cambodjaanse Volkspartij CPP heeft op 27 juli immers zijn concurrenten ver achter zich gelaten - de CPP mag straks 73 zetels bekleden, terwijl de royalistische FUNCINPEC het moet stellen met 26 zetels en de SRP met 24. Het is logisch dat Hun Sen aan het hoofd zou staan van de coalitie die de CPP met de hulp van één van de verliezers moet vormen.

Maar FUNCINPEC en SRP vormen front tegen de oude krokodil. Ze weigeren de benodigde negen zetels aan te vullen als Hun Sen premier blijft. De autoritaire stijl van Hun Sen vormt voor beide partijen een struikelblok. FUNCINPEC is de verkiezingen van 1993 niet vergeten: zij won die toen, maar Hun Sen weigerde de macht af te staan. Uiteindelijk stemde hij toe in een coalitie onder leiding van prins Norodom Ranariddh, de kandidaat van de FUNCINPEC. Maar hij benoemde zichzelf tot ‘tweede premier’ om drie jaar later prins Ranariddh opzij te schuiven. Het blazoen van de CPP werd bezoedeld door de moord op een honderdtal mensen (onder wie vele royalisten) na de afzetting van de prins.

Bij de verkiezingen het jaar daarop won Hun Sens partij na een gewelddadige campagne waarin 11 oppositieleden vermoord werden en meer dan 140 gevallen van politieke intimidatie werden opgetekend door VN-waarnemers. Hun Sen stapte daarna in een coalitie met de FUNCINPEC.

De algemene verkiezingen van juli, hoewel verre van perfect, waren de meest vrije en eerlijke ooit in Cambodja. De Australische regering voegde vorige week haar stem toe aan de internationale goedkeuring van de stembusslag. De Australische Buitenlandminister Alexander Downer noteerde dat “ondanks enkele onregelmatigheden er een consensus is dat het electorale proces en de politieke sfeer beter waren dan bij de vorige verkiezingen.”




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.