Hulp voor orkaanslachtoffers in fundamentalistische handen

Op aanraden van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid storten vrijgevige Amerikanen geld voor de slachtoffers van Katrina onder meer in de pot van ‘Operation Blessing’. Die organisatie wordt geleid door de omstreden rechtse televangelist Pat Robertson. Die bracht zijn land vorige week andermaal in verlegenheid door op te roepen om de Venezolaanse president Hugo Chávez te vermoorden. Aan de fondsenwerving van zijn organisatie zit een kwalijk reukje.







Het ministerie van Buitenlandse Zaken floot Robertson vorige week terug omdat die gezegd had dat Chávez vermoorden een stuk goedkoper zou zijn dan een oorlog te beginnen. De verbazing is dan ook groot dat het Federal Emergency Management Agency (Fema), dat verantwoordelijk is voor de hulpverlening in de VS, Robertsons’ liefdadigheidsorganisatie bovenaan de officiële lijst plaatst van 24 aanbevolen hulporganisaties.

‘Operation Blessing’ staat op de derde plaatse op de website van het Fema, na het Amerikaanse Rode Kruis en America’s Second Harvest, een nationale coalitie van voedselbanken, en vóór de grote kerkelijke en seculiere liefdadigheidsgroepen als Church World Service en Catholic Charities USA. Door die prominente plaats op de Fema-website figureert Operation Blessing nu als één van de voornaamste begunstigden op de lijst van Katrina-donaties.

Roberston zelf, al twee decennia een voorman van Christelijk Rechts, houdt er weinig pluralistische ideeën op na. De televisiepredikant interpreteert orkanen steevast als tekenen van de toorn Gods voor de liberale en ketterse levenswijze van veel Amerikanen. In 1998 voorspelde hij dat Florida getroffen zou worden door een orkaan omdat de overheid er de Gay Pride Month liet doorgaan. Er hangen een aantal serieuze orkanen boven jullie hoofden. Ik zou maar niet te veel met die vlaggen zwaaien voor Gods neus, zo sprak hij de massa zondaars toe. Naar eigen zeggen heeft Robertson tot twee maal toe zijn stad Virginia Beach gered door de koers van een orkaan af te wenden door een intens massagebed.

‘Operation Blessing’ werd in het verleden al meer dan eens beschuldigd van de ontvreemding van geld bestemd voor liefdadigheid. In het midden van de jaren 90 voerde de deelstaat Virginia een onderzoek naar geld bestemd voor Rwandese vluchtelingen. De beschuldiging luidde dat de donaties waren afgeleid naar een mijnbouwbedrijf waar Robertson vennoot was en waarin ook de Zaïrese president Mobutu Sese Seko een aandeel had. Het onderzoek werd stopgezet toen het openbaar ministerie in Virginia de verdachte weigerde te vervolgen. Pikant detail: het hoofd van het openbaar ministerie was een Republikein die 35.000 dollar aan campagnedonaties van Robertson had ontvangen.

In 2002 werd Operation Blessing in verband gebracht met een aantal ontginningscontracten voor goud die Robertson afsloot moet de Liberiaanse president Charles Taylor. Taylor werd nadien tot oorlogsmisdadiger uitgeroepen door een internationale rechtbank.

Het Fema krijgt bakken kritiek over zich omwille van de lamentabele hulpverlening na Katrina. Een woordvoerder van het agentschap kan geen verklaring geven voor de prominente verschijning van Operation Blessing op de lijst. Het voordien zelfstandige federale agentschap werd na 11 september 2001 gedegradeerd tot een onderafdeling van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Critici trekken de capaciteiten van de topmensen bij het Fema openlijk in twijfel. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.