HRW vraagt onderzoek naar aanval op holebi-activist Oekraïne

Human Rights Watch vraagt dat de overheid in Oekraïne meteen een onderzoek opent naar de nieuwe aanval op een prominent holebi-activist.

Taras Karasiichuk werd vorige week, op 22 juni,  ‘s nachts aangevallen door een man vlakbij zijn huis. “Ben je een nicht?” vroeg de aanvaller. Waarop hij Karasiichuk begon te slaan. Toen het slachtoffer op de grond viel, kreeg hij meerdere trappen tegen het hoofd. In het ziekenhuis werden een gebroken kaak en een hersenschudding vastgesteld.

Volgens Human Rights Watch lijdt het geen twijfel dat Karasiichuk werd aangevallen omdat hij een van de gezichten van de Oekraïense holebibeweging is. Het is al de tweede maal in anderhalve maand tijd dat hij is aangevallen.

Karasiichuk leidt het organisatiecomité van de Gay Pride Parade in Kiev. Die had op 20 mei moeten plaatsvinden, de allereerste in Oekraïne, maar werd afgelast nadat anti-homogroepen met geweld hadden gedreigd.

“De autoriteiten moeten deze gemene aanval meteen onderzoeken en hem als een haatmisdaad behandelen”, zegt Rachel Denber van Human Rights Watch.

Het ziekenhuis had de politie laten weten dat de verwondingen aan een aanval deden denken, maar de politie kwam niet onmiddellijk, zegt de mensenrechtenorganisatie.
Human Rights Watch en Amnesty International stuurden de voorzitter van het Oekraïense parlement ondertussen een brief met het verzoek om twee wetsvoorstellen in te trekken die de discriminatie van holebi’s zouden aanmoedigen. Zo zou het “promoten” van homoseksualiteit via onder meer optochten en andere massabijeenkomsten verboden worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.