Honduras lijdt onder corruptie in de bosbouw

De bossen in Honduras lijden niet alleen onder de klimaatverandering, ze zijn ook het slachtoffer van illegale houtkap. Meer dan driekwart van Honduras bestaat uit berggebieden en meer dan 50 procent daarvan is bebost.
Uit overheidsrapporten blijkt dat bossen de belangrijkste natuurlijke rijkdom zijn voor de ontwikkeling van het Centraal-Amerikaanse land. De bossen kunnen zorgen voor meer dan 25 procent van het bruto binnenlands product (bnp), dat na coup van 28 juni vorig jaar en de daaropvolgende crisis, geschat wordt op 9,4 miljard euro.

Momenteel levert de bosbouwsector echter maar 5 procent van het bnp op. De afname van het bosoppervlak in het land heeft vier belangrijke oorzaken: veranderingen in landgebruik, verbruik van brandhout, bosbranden en illegale houtkap, zo blijkt uit een rapport van de onafhankelijke bosbouwunit van de Ombudsman.

Biodiversiteit



Hoewel er weinig gegevens zijn over illegale houthandel, worden naar schatting dagelijks tachtig tot honderd ‘rastras’ (houtcontainers getrokken door trucks) met illegaal hout vervoerd in het land. De illegale activiteiten vinden vooral plaats in de provincie Olancho, in het noordoosten.

Illegale houtkap “verrijkt corrupte individuen en verarmt de gemeenschap”, zegt ombudsman Ramón Custodio. Jaarlijks loopt de Hondurese overheid tussen 4,4 tot 5,9 miljoen euro, en gemeenten ongeveer 1,2 miljoen euro, mis aan belastingen als gevolg van illegale houthandel.

Bosbouwexpert Rigoberto Sandoval zegt dat het volume en de rijke biodiversiteit die de bossen twee decennia geleden hadden “substantieel gereduceerd zijn als gevolg van een gebrek aan duidelijk beleid.”

Vervalste documenten



Het rapport van de Ombudsman wijst erop dat illegale houtkap leidt tot grotere kwetsbaarheid van het milieu en tot sociale conflicten.

Illegale houtkappers houden zich vaak niet aan de technische regels die bedoeld zijn om de bodem te beschermen en kappen meestal meer hout. Ook kappen ze in beschermde gebieden, zoals vlakbij waterbronnen.

Fausto Mejía, hoofd van de bosbouwunit, wijst op fraude bij facturering door de industrie, waarmee belasting ontdoken wordt. Veel bedrijven gebruiken vervalste documenten om de herkomst van het hout te verdoezelen. Daarbij wordt samengewerkt met bosbouwcoöperaties en ambtenaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.