Honduras kan ex-president Zelaya nog altijd vervolgen

Het corruptieproces tegen Manuel Zelaya, de president van Honduras die in 2009 bij een staatsgreep werd afgezet, is stopgezet. Een Hondurese rechtbank besliste dat op basis van procedurefouten. Zelaya zou kunnen terugkeren naar zijn land, maar justitie maakte duidelijk dat vervolging nog altijd mogelijk is.

“Er zijn procedurefouten vastgesteld, maar de misdrijven waarvan Zelaya beschuldigd wordt, zijn niet geannuleerd”, preciseerde Henry Salgado, de procureur die verantwoordelijk is voor de strijd tegen corruptie. Het openbaar ministerie vindt nog altijd dat Zelaya voor de rechter moet worden gebracht.

“We gaan nu analyseren in welke mate deze beslissing gevolgen heeft voor de algemene belangen van de samenleving maar de intentie van het parket is niet geannuleerd, alleen de uitvoering, en er is geen sprake van een definitieve nietigverklaring”, zei Salgado.” We gaan de beslissing bestuderen om te zien hoe we conform de wet kunnen verdergaan.”

Met twee stemmen tegen een besliste een bijzondere rechtbank maandag om de beschuldigingen tegen Zelaya ongeldig te verklaren. Zelaya was beschuldigd van corruptie, fraude en machtsmisbruik. De rechtbank bestond uit drie van de vijftien magistraten van de raad van de justitie.
Het openbaar ministerie kan tegen de beslissing in beroep gaan of een nieuwe procedure opstarten.

OAS

De linkse politicus Manuel Zelaya werd bij een staatsgreep op 28 juni 2009 aan de deur gezet en bevindt zich nu in de Dominicaanse Republiek. In principe kan hij terugkeren naar zijn land maar niets garandeert dat er geen nieuwe strafzaak tegen hem komt.

Volgens jurist German Leitzelar is de beslissing van de rechtbank een goed teken voor Zelaya, want ook het arrestatiebevel tegen de voormalige president werd geannuleerd.

De huidige president, de rechtse Porfirio Lobo, had aangestuurd op een annulering van de rechtszaak tegen Zelaya. Hij ziet de vervolging van Zelaya als een “obstakel” voor de terugkeer van Honduras naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Kort na de staatsgreep werd Honduras geschorst in de OAS. Lobo hoopt dat de organisatie die beslissing in juni terugdraait op de jaarlijkse algemene vergadering, die in El Salvador plaatsvindt.

OAS-secretaris-generaal José Miguel Insulza toonde zich maandag alvast tevreden over de uitspraak van de bijzondere rechtbank. Ze maakt volgens hem “een einde aan de onzekerheid over de juridische situatie van de voormalige mandataris die ontstond bij de staatsgreep van 28 juni 2009.”

Volgens Insulza is de belangrijkste voorwaarde voor de terugkeer van Honduras naar de OAS nu vervuld. Hij gaat nu overleggen met andere lidstaten om te kijken of hierover een bijzondere OAS-vergadering kan worden belegd.

Bemiddeling Colombia en Venezuela

Rafael Alegría, van het Nationaal Front van Volksverzet (FNRP), dat door Zelaya gecoördineerd wordt, zegt dat “het vonnis een stap in de goede richting is en dat alles nu afhangt van de houding die het parket aanneemt.” Hij hoopt dat het parket niet in beroep gaat.

Volgens Alegría wordt nu het principeakkoord uitgevoerd dat Lobo en Zelaya in april bereikten na bemiddeling van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de Venezolaanse president Hugo Chávez. Er vond toen een ontmoeting plaats in de Venezolaanse stad Cartagena.

Het akkoord bepaalt vier voorwaarden voor de terugkeer van Zelaya, onder meer de stopzetting van de juridische vervolging en de politieke erkenning van het FNRP.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.