Honderdduizend Roemenen dreigen diploma te verliezen

Eén op drie Roemeense studenten loopt school aan de Spiru Haret Universiteit, de grootste private universiteit in het land. Maar nu de overheid maatregelen neemt tegen de instelling, dreigen meer dan honderdduizend studenten hun diploma te verliezen.
Momenteel telt de Spiru Haret Universiteit meer dan driehonderdduizend studenten die voltijds, deeltijds of van op afstand studeren. Daarmee is de universiteit zelfs naar Europese normen groot: vorig jaar leverden alle universiteiten in Groot-Brittannië samen 335.000 afgestudeerden af.

De instelling werd opgericht in 1991 en groeide sindsdien exponentieel. In 2007 tekende de universiteit een inst op van 30 miljoen euro, waardoor het een van de meest winstgevende ondernemingen in het land werd.  

Vooral de deeltijdse lessen en het leren op afstand zijn erg populair. Studenten betalen gemiddeld 500 euro per jaar en met name voor de lessen op afstand zijn er geen beperkingen op het aantal studenten.

Dit jaar stelde het ministerie van Onderwijs echter vraagtekens bij het enorme aantal diploma’s dat uitgereikt werd door de universiteit. “Dit jaar vroegen ze 56.000 diploma’s”, liet minister van Onderwijs Ecaterina Andronescu weten in een verklaring. “Dat cijfer deed me schrikken.”

Het ministerie vecht al meer dan een jaar een juridische strijd uit met Spiru Haret. Spiru Haret vindt dat de vergunning in 2002 geldt voor de hele universiteit en dat ze autonoom mag beslissen welke lessen ze aanbiedt, maar de overheid voert aan dat veel nieuwe afdelingen van de school nog niet gecontroleerd en goedgekeurd zijn door het ministerie van Onderwijs, en dat ze daardoor illegaal zijn. Bovendien weigert de instelling controles door het Nationaal Agentschap voor de Kwaliteit van het Hoger Onderwijs.

Het ministerie van Onderwijs heeft er nu stilaan genoeg van en kondigde een aantal maatregelen aan die gevolgen kunnen hebben voor minstens honderdduizend huidige en voormalige studenten. De diploma’s die gehaald worden of werden in deeltijdse lessen of cursussen op lange afstand zullen niet erkend worden tot de studenten opnieuw geëxamineerd worden door staatsinstellingen.

Het ministerie heeft de universiteit opgeroepen om niet langer studenten in te schrijven in de cursussen die niet officieel erkend zijn.

Geen toelatingsexamen



De aantrekkingskracht van de privéscholen in Roemenië is vooral het gevolg van het feit dat ze geen toelatingsexamens organiseren. In de staatsuniversiteiten dingen via toelatingsexamens gemiddeld tien studenten mee per beschikbare plaats.

Het private hoger onderwijs heeft veel volwassenen aangemoedigd om zich bij te scholen, maar er is ook veel kritiek. De scholen zouden in ruil voor geld eerder een diploma geven dan echt onderwijs. “Ik hoopte iets te leren van de lessen”, zegt E.C., een 49-jarig sociaal werker die psychologie studeerde aan Spiru Haret. “Maar we krijgen een keer per week twee of drie uur les, waar de professor vooral antwoorden geeft op de meerkeuzevragen die we op het examen zullen krijgen.”

“Ze geven elk jaar hetzelfde examen, en de antwoorden circuleren onder de studenten”, zegt ze. “Ik scoorde veel beter door gewoon die antwoorden van buiten te leren dan door het lesmateriaal echt te proberen begrijpen.”

“De cursussen en examens zijn een grap”, vindt ook M. G. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe secretaresses de antwoorden invullen van studenten die afwezig zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.