Hogere voedselprijzen maken armen nog armer

Als rijst, tarwe of maïs duurder worden, is dat een goede zaak voor de boeren die dergelijke gewassen telen. Maar in veel arme landen weegt dat effect niet op tegen de verarming van consumenten die elke dag eten op tafel moeten zetten. Dat blijkt uit een studie van de Wereldbank.
Maros Ivanic en Will Martin, twee onderzoekers van de Wereldbank, gingen na hoe de voordelen en nadelen van de stijging van de prijs van concrete gewassen tussen 2005 en 2007 zich tegenover elkaar verhielden in negen arme ontwikkelingslanden.

De gevolgen lopen sterk uiteen per land en per gewas, maar door de band worden er meer mensen armer dan rijker, en is het verlies ook groter dan de winst, zeggen Ivanic en Martin. Mensen in de steden, die zelf geen voedsel produceren, worden logischerwijze het hardst getroffen door stijgende voedselprijzen. Maar ook op het platteland worden mensen er gemiddeld armer door, zij het minder uitgesproken.

In de negen onderzocht landen leidden de prijsstijgingen tussen 2005 en 2007 tot een toename van de armoede met gemiddeld 3 procentpunten. In Nicaragua was er zelfs een stijging met bijna 8 procentpunten. In twee landen, Vietnam en Peru, werd de plattelandsbevolking beter van de hogere prijzen, terwijl de stedelingen er armer door werden.

De onderzoekers gebruikten hun bevindingen ook om de gevolgen van de forse prijsstijgingen van begin 2008 in te schatten. Volgens hen deed die prijsschok de armoede in de negen landen nog eens met 4,5 procentpunt toenemen. Omgerekend naar de bevolking van alle lage-inkomenslanden geeft dat 105 miljoen arme mensen extra. Volgens Ivanic en Martin werd de internationale armoedebestrijding daardoor zeven jaar achteruitgeworpen. Gelukkig zijn veel voedselprijzen intussen weer enigszins afgenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.