Hoger onderwijs is geen prioriteit in Irak

Bij de heropbouw van Irak is onderwijs helemaal geen prioriteit. Sinds 2003 zijn duizenden academici ontslagen, vermoord of gevlucht en door quota en corruptie daalt de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dat zijn enkele conclusies op de eerste dag van “International Seminar on the situation of Iraqi Academics” georganiseerd door de Brussels Tribunal in Gent.

In de afgelopen acht jaar zijn ongeveer 2000 professoren ontslagen, 450 gedood en hebben meer dan 2500 het land verlaten. De infrastructuur van vele universiteiten is verwoest en hun installaties zijn veelal verouderd. Het Brussels Tribunal wil met het seminarie in Gent de aandacht vestigen op deze problematiek en werken aan oplossingen.

De problemen met het hoger onderwijs begonnen al in 1990 met de sancties tegen het land wegens de oorlog in Koeweit. Het had zwaar te lijden onder de economische sancties. Voor 2003 was onderwijs goed voor 5 tot 6 procent van de totale begroting. Daarna daalde het tot 1 en 2 procent. Slechts een klein deel van het geld van onderwijs gaat naar de effectieve heropbouw. Het leeuwendeel is voor het betalen van de lonen.

Het meeste geld vloeit naar het onderwijs door middel van het “Commander’s Emergency Response Program”. Het geeft militaire bevelhebbers de mogelijkheid om lokaal projecten tot 500 000 dollar te ondersteunen. De meeste projecten kosten minder dan 10 000 dollar en zijn vooral bedoeld om snel de harten van de mensen te winnen. Dat past in de strategie van de VS om defensie, diplomatie en ontwikkeling meer te integreren. Onderwijs valt in Irak onder de bevoegdheid van het ministerie van defensie.

Lagere kwaliteit

Volgens professor Hani Hadeethe van de universiteit van Bagdad heeft de kwaliteit van het Irakese hoger onderwijs zwaar te lijden onder corruptie. Om te mogen beginnen in het hoger onderwijs moeten de studenten aan heel wat criteria voldoen. Een van de criteria is slagen voor de TOEFL-test om te bewijzen dat ze het Engels beheersen. Een groot deel raakt enkel binnen door vervalsing van hun resultaten.

De huidige grondwet vormt volgens bijna alle aanwezige wetenschappers het grootste probleem in Irak. De grondwet deelt de Irakese samenleving op in verschillende etnische en religieuze groepen. Hans Von Sponeck, voormalig VN-coördinator voor mensenrechten in Irak, ziet het als een soort verdeel- en- heersstrategie. Ook voor de academische wereld heeft het gevolgen. De universiteiten zijn verplicht om mensen van bepaalde religies en etniciteiten te aanvaarden zelfs al voldoen ze niet aan de criteria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.