Hof van beroep spreekt zich uit tegen mediaconcentratie

Een Amerikaanse rechtbank heeft vorige week donderdag een versoepeling van de Amerikaanse mediawetten verworpen. De rechters oordeelden dat de Federale Communicatiecommissie (FCC) de nieuwe regels voor het eigenaarschap van lokale zenders en publicaties ondoordacht heeft opgesteld. De drukkingsgroepen die de klacht indienden normen de uitspraak een grote overwinning voor de vrijheid van meningsuiting. De versoepeling zou ervoor gezorgd hebben dat een handvol mediabedrijven de lokale ether zou domineren.


Als de versoepeling er was gekomen, dan kon één mediabedrijf drie TV-stations, acht radiostations en alle kranten in één lokale markt bezitten. De huidige regels verhinderen dat soort van mediaconcentratie. Maar de Federale Communicatiecommissie (FCC) wilde die regels versoepelen. De FCC is het belangrijkste controleorgaan op de Amerikaanse media en staat onder leiding van Michael Powell, de zoon van Buitenlandminister Colin Powell.

De rechters van het derde Hof van Beroep oordeelden echter dat de commissie “de numerieke bovengrens voor het eigenaarschap van lokale TV en radiozenders en cross-ownership onvoldoende heeft verantwoord.” De uitspraak maakt brandhout van de zogenaamde diversiteitindex die het FCC hanteerde. Dat is een inschatting van de relatieve invloed van bepaalde media op een lokaal publiek. De formules die het FCC uitwerkte, “hebben allemaal hetzelfde gebrek: ze gaan er ten onrechte van uit dat media van eenzelfde type een gelijke bijdrage leveren aan de diversiteit in de concurrentie in lokale markten.” Met andere woorden: de ene zender is de andere niet.

De versoepeling van de mediaregels zorgen al een jaar voor opschudding en protest in de VS. Meer dan twee miljoen Amerikanen hebben een kaartje naar het Congres opgestuurd waarin ze de volksvertegenwoordigers oproepen de wijzigingen tegen te houden. Een federale rechtbank blokkeerde in september vorig jaar de invoering ervan.

“De bevolking was al tegen en nu heeft het gerecht zich uitgesproken tegen de mediaconcentratie,” zegt Pete Tridish van het Prometheus Radio Project, één van de klagers in de zaak. “De FCC moet zijn huiswerk opnieuw doen. Onze volgende stap wordt een campagne om de president zo ver te krijgen zich achter deze beslissing te scharen en de regering te overtuigen ze niet aan te vechten.”

Het arrest verandert niet alle wijzigingen die het FCC voorstelt. Het doet met name geen uitspraak over 39-percent regel. Die laat één bedrijf toe om 39 procent van het kijkerspubliek te bereiken (tegenover maximum 35 procent nu). Maar in de praktijk worden alle nieuwe regels in de ijskast gezet tot duidelijk is of de FCC in beroep gaat tegen de beslissing. Dat zal moeten gebeuren bij het hooggerechtshof.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.