Hiv verspreidt zich onder Oegandese tieners

Moeten tieners op school condooms uitgedeeld krijgen om hiv/aids te voorkomen? Daar zijn de Oegandese ministers het onderling nog niet over eens.
Per jaar worden er in Oeganda 30.000 kinderen geboren die al besmet zijn met het hiv-virus. Omdat de medicatie verbeterd is, blijven ze leven, maar nu steeds meer van hen de tienerleeftijd bereiken en seksuele relaties krijgen, begint het virus zich te verspreiden onder tieners.

Trouwen


Het ministerie van Volksgezondheid en Onderwijs is er nog niet uit. De minister van Onderwijs, Geraldine Namirembe Bitamazire, vindt dat kinderen op school nog moeten leren hun seksuele driften in toom te houden. “Er is goede seksuele voorlichting, vooral in de hoogste klassen, om de kinderen voor te bereiden op de tijd dat ze er klaar voor zijn. En die tijd begint na school, wanneer ze gaan trouwen.”
Maar Major Rubaramira Ruranga, hoofd van het Nationale Netwerk voor Steun en Empowerment aan Mensen met HIV, zegt dat deze benadering een tijdbom is. “Het is waar dat kinderen moeten wachten met seks, maar we weten allemaal dat ze er toch vroeg mee beginnen. We moeten hen bewaren voor het oplopen van hiv en als condooms daarvoor de oplossing zijn, dan zij dat maar zo.”
Ook volgens Jane Nakaweesi, kinderdokter in het Mildmaycentrum, willen veel tieners wel verantwoordelijk leven, maar hebben ze ook moeite om hun lusten in toom te houden. “Het probleem is dat ze op school geen condooms kunnen krijgen, of ze niet kunnen betalen”, zegt ze.

Bron van besmetting


Volgens een onderzoek onder jongeren tussen 11 en 21 jaar die besmet zijn met hiv, willen de meesten een partner zonder hiv om niet voor de tweede keer besmet te worden. Zij zijn een mogelijke bron van besmetting, omdat ze hun status verbergen om nietsvermoedende partners te ‘verleiden’.
James Kakooza, minister voor basisgezondheidszorg, is in gesprek met de minister van Onderwijs om tot een akkoord te komen. “Wij zijn klaar om condooms uit te delen, maar onze collega’s van Onderwijs hebben nog wat zorgen. We hebben ze eerder overtuigd van het belang van seksuele voorlichting, dus ik weet zeker dat we over de condooms ook een akkoord bereiken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.