Het palmares van Belliraj

Abdelkader Belliraj werd in 2010 door de Marokkaanse justitie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Marokkaanse Belg zou een terroristisch netwerk hebben gerund en in de jaren tachtig betrokken zijn geweest bij zes moorden in België. Toch bleven na het proces heel wat vragen onbeantwoord. In de pers lekte uit dat Belliraj een informant zou zijn van de Belgische Staatsveiligheid, maar wat had hij nog allemaal op zijn palmares?

Georges Timmerman, hoofdredacteur van de nieuwssite Apache, beet zich drie jaar vast in de zaak. In Het geheim van Belliraj focust Timmerman op de loden jaren tachtig en plaatst hij de zes moorden in een ruimer historisch kader –van de wereldwijde golf van aanslagen door de Palestijnse terreurgroepering Aboe Nidal tot de ontvoering van de familie Houtekins-Kets voor de Libische kust. Op basis van nauwgezet archiefwerk beschrijft Timmerman bovendien de biotoop van Belliraj, een spiegelpaleis van louche figuren en spionnen die soms werkten voor verschillende geheime diensten tegelijkertijd. Doorheen het boek ontwikkelt Timmerman de hypothese dat Belliraj de zes moorden heeft gepleegd om zich een toegangsticket te verschaffen tot het internationale terroristische universum, om daar vervolgens inlichtingen in te winnen in ruil voor grof geld. Tussen de regels door suggereert Timmerman dat Belliraj werkte voor de Israëlische Mossad.

Een cruciale bron in het boek is een vertrouwelijk verslag van het Comité I, dat bevestigt dat Belliraj werkte voor een buitenlandse geheime dienst. Het Comité I houdt het erop dat Timmerman die passage ‘verkeerd heeft geïnterpreteerd’. Het geheim van Belliraj eindigt met een waslijst ‘in dikke mist gehulde’ raadsels. Het tegendeel zou verbazen: een journalist kan op drie jaar natuurlijk niet waar de Belgische justitie al decennialang niet in slaagt. Binnen het wereldje van geheime diensten lopen de meningen over het boek uiteen, net als over de affaire-Belliraj zelf. Goed is dat Timmerman de vlam brandende houdt –de dames en heren die hopen dat de zaak-Belliraj stilletjes uitdooft, zijn de watchdog of democracy vergeten. Lees en oordeel zelf.

Het geheim van Belliraj door Georges Timmerman is uitgegeven door Houtekiet. 248 Blzn. ISBN 978 90 8924 159 7.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.