Hanoi schakelt over op aidscampagnes-met-de-glimlach

De Vietnamese regering heeft een andere koers ingeslagen in de strijd tegen aids. De oude affiches met doodshoofden en bloederige naalden zijn ingeruild voor plaatjes van lachende en dansende condooms. Angst blijkt niet te werken als middel om Vietnamezen weg te houden van potentiële besmettingshaarden. De nieuwe boodschap heet veilig vrijen. Hanoi wil ook komaf maken met een ongewild neveneffect van de oude campagnes: door de negatieve beeldvorming worden aidspatiënten in Vietnam als paria’s behandeld.


De Vietnamese regering wil vermijden dat het aandeel van de bevolking dat besmet raakt met HIV, de komende zeven jaar boven de 0,3 procent uitstijgt. Vorige maand telde Vietnam officieel 73.600 seropositieven - iets meer dan een tiende procent van de bevolking. Buurlanden als Thailand of Cambodja kunnen alleen dromen van een besmettingsgraad die zo laag ligt.

Maar toch maakte de Vietnamese regering zich zorgen. Elke dag raken er 50 mensen meer besmet met HIV, zegt Chung A, een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. Het tempo is niet afgenomen sinds 2000. Vietnam zette de voorbije jaren vooral in op campagnes die de bevolking angst moesten injagen voor de dodelijke ziekte. Aids wordt daardoor in Vietnam bijna uitsluitend geassocieerd met drugsgebruik en prostitutie. Weinig Vietnamezen weten precies hoe hiv kan worden overgedragen en hoe je veilig vrijt.

Buitenlandse experts verweten de Vietnamese regering al jaren op het verkeerde spoor te zitten. De besmettingsgraad bij de risicogroepen neemt toe - in 2002 was volgens officiële cijfers al bijna 30 procent van de drugsgebruikers en 6 procent van de prostituees in het land seropositief - terwijl stilaan ook het aantal besmettingen in de rest van de bevolking begint te stijgen. Bovendien raken steeds meer jongeren met het virus opgezadeld.

De Vietnamese regering heeft er nu voor gekozen ook buiten de risicogroepen aan voorlichting te gaan doen. Programma’s voor het inruilen van gebruikte naalden moeten de ziekte bij de drugsgebruikers onder controle krijgen. En een anti-discriminatiebeleid wil seropositieven aanmoedigen voor hun besmetting uit te komen, zodat hun partners gewaarschuwd zijn. Vrijwilligers worden ingezet om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen onder vier ogen het fijne aan de weet te komen over aids en veilig vrijen. Ook voormalige sekswerkers en drugsverslaafden, sommigen van hen seropositief, doen aan die campagnes mee.

Het moeilijkste is de vooroordelen tegen HIV-dragers weg te werken. Veel Vietnamezen deinzen nog altijd terug voor besmette medeburgers. De voorbije jaren waren er zelfs ziekenhuizen die seropositieven weigerden te behandelen. Nu is de discriminatie van aidslijders en HIV-dragers in gezondheidsinstellingen en op de werkvloer bij wet verboden.

De Vietnamese regering wil tegen 2010 70 procent van de seropositieven in het land toegang te bieden tot een medische behandeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.