Haal eens een Servische vluchteling in huis

Er is hoop voor duizenden dakloze etnische Serviërs en de talrijke eenzame oude boeren in Servië die hun boerderij en zichzelf niet meer kunnen redden. De Servische overheid wil de boeren de vluchtelingen laten adopteren. Ze start nog deze maand met het initiatief.

Na het vergelijken van de statistieken en na wat onderzoek zijn we ervan overtuigd dat beide partijen er wel bij zullen varen”, zegt Vladimir Pesic van het Servische ministerie voor Bevolking. Nog deze maand zullen in de gemeente Bac in de noordelijke Servische provincie Vojvodina de eerste ceremonies plaatsvinden die vluchtelingen en ouderen linken.

Volgens de volkstelling van 2002 is bijna 28 procent van de 7,5 miljoen Serviërs ouders dan 65. De meeste oudjes kunnen het werk op het land zelf niet langer bolwerken en leven in zo goed als leeggelopen dorpen. De jeugd trok naar de steden of naar het buitenland.

Tegelijl leven nog steeds zo’n 12.000 etnische Serviërs in vervallen bouwbarakken, legerkampen of provinciale sporthallen. In veel gevallen verblijven ze daar al tien jaar, sinds ze na het uiteenvallen van Joegoslavië wegvluchtten uit wat later Kroatië en Bosnië werd. Vele lotgenoten kregen hulp van familie of migreerden naar het buitenland, maar alleenstaande ouders met kinderen die in de centra geboren werden en veel weduwen en wezen bleven achter, zegt Gordana Logar van het onderzoeksagentschap Strategische Marketing in Belgrado. Ze zijn ten einde raad. De meesten hadden gehoopt op overheidssteun, maar die is niet gekomen.

Veel vluchtelingen lieten al weten dat ze graag willen werken bij oudere Servische boeren die hulp nodig hebben. Ze zijn zelf vaak afkomstig van boerenfamilies. Omgekeerd wees een bevraging bij 600 oudere gezinnen in Servische dorpen uit dat één op vijf bereid zou zijn etnische Serviërs in huis te halen.

Het lijkt niet veel, maar het is een stap in de goede richting, zegt Logar. Beeld je in hoeveel alleenstaande moeders en weduwen hun kinderen zullen kunnen grootbrengen in een normale omgeving, en niet in de onmenselijke omstandigheden van de opvangcentra, waar soms zelf stromend water ontbreekt. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.